Šéf karlovarských basketbalistek Maleček: Chceme zase do play-off

  13:03
Postavit své výkony na výhradně českých basketbalistkách - mladých a talentovaných. Riskantní plán pro nejvyšší tuzemskou soutěž žen Karlovým Varům v uplynulé sezoně vyšel, po dlouhé době se dostaly do play-off a jejich tehdy teprve sedmnáctiletá pivotmanka Julia Reisingerová se rázem stala jednou z ústředních postav nejvyšší soutěže.

Manažer basketbalistek Karlových Varů Roman Maleček | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Do další sezony teď tým z lázeňské metropole hlásí ústy svého manažera Romana Malečka: „Pokračujeme v procesu, který jsme nastavili v loňském roce. Chceme mladým a talentovaným hráčkám dávat co možná největší prostor, aby se mohly prosadit.“

Záměr je jednoduchý. A směrem k českému basketbalu vypadá nanejvýš ušlechtile. „Dívky, které jsou teď někde mezi osmnácti až třiadvaceti lety by měly zanedlouho už táhnout reprezentaci a český ženský basketbal tak opravdu potřebuje, aby mu dozrávaly talenty a ne všude se to úplně daří,“ upozorňuje šéf basketbalového klubu Roman Maleček.

S loňskou premiérou nově poskládaného týmu jste tedy byl spokojený.
Neříkám, že co se týká herních parametrů, se nám úplně vše dařilo plnit, ale výsledkově sezona skončila nad naše očekávání. V play-off jsme sice pak v prvním kole narazili na USK Praha, což pro nás byla samozřejmě konečná, ale přesto si myslím, že sezona se nám povedla.

V generálce na extraligu prohrály Vary o jediný bod

Těsnou porážkou 60:61 od německých Chemnitz Cats skončila pro karlovarské basketbalistky středeční generálka na nadcházející ligovou sezonu. „Oproti předchozím přípravným utkáním se stejným soupeřem v Německu byl náš tým tentokrát většinu utkání v malém vedení, nicméně koncovka nám nevyšla,“ říká šéf karlovarského klubu Roman Maleček.

K přípravnému utkání nastupovalo domácí áčko na palubovce haly míčových sportů KV Arény proti bundesligovým soupeřkám pouze v deseti hráčkách, bez zraněné Dominiky Pohunkové. „Po artroskopickém zákroku poškozeného kotníku bude minimálně pět týdnů mimo,“ upřesňuje klubový manažer Maleček.

Kvůli studijním povinnostem chyběla trenérce Marcele Krämer také Eva Moučková a sáhnout pro posily nemohla pro tentokrát ani mezi juniorky.

Týden před startem Bonver ŽBL se teď trenérka Krämer zaměří na odstranění zbývajících nedostatků v útočné a obranné fázi, zlepšení střelecké produktivity a doléčení některých zranění. Už v pátek od 17.30 hodin její tým přivítá v nejvyšší soutěži Strakonice.

Jak to vypadá s kádrem pro nadcházející sezonu?
Pokračujeme dál ve spolupráci s BA Sparta Praha i s naší hlavní trenérkou Marcelou Krämer. Podařilo se nám udržet kompletní kádr z loňské sezony a rozšířit jej o dalších pět hráček. Co do počtu se teď dostáváme na sedmnáct, osmnáct dívek. Chceme na hráčky vytvořit ještě o něco vyšší tlak, aby si uvědomily, že pokud chtějí nastupovat v nejvyšší soutěži, musí pro to taky opravdu něco udělat. Doufám, že se nám to bude v letošní sezoně dařit.

Mluvil jste o rozšíření týmu, znamená to zároveň také jeho posílení?
Jak a kde posílit, o tom jsme se bavili s trenérkou už po skončení sezony, není to ale jednoduché. Kvalitních hráček, které by mohly okamžitě alespoň částečně zasáhnout do hry a být přínosem pro tým, není v téhle republice moc. To je asi ve všech sportech stejné.

Tak trochu vaší slabinou byla loni hra na křídle.
Andrea Andělová si tady loni odehrála své a stavět na ní budeme chtít i letos. Je pravda, že u ostatních jsme čekali o něco větší přínos pro tým, všechno to ale byly hodně mladé hráčky. Posílení na perimetru se letos nabízelo, rádi bychom odsud bodovali častěji. Do týmu se nám podařilo přivést další dvě nové, dravé a mladé hráčky, které by nám měly pomoci s body. Obě prošly reprezentační kadetkou i juniorkou a své už mají odehráno i v nejvyšší soutěži žen, takže v jejich hře očekáváme větší zkušenost, byť mluvit v jejich dvaadvaceti a třiadvaceti letech o zkušenosti, to je trochu drzost. Dominika Pohunková k nám přichází z týmu VŠ Praha a pomoci by nám měla na postech dvě a tři, bodově i do obrany. Druhá, Tereza Matulková, k nám přichází z Jablonce, původně je ale hráčkou Slovanky Mladá Boleslav a pomoci by nám měla na dvojce a jedničce.

Jak to tedy bude letos vypadat s rozehrávkou?
Tady budeme mít asi trochu problém.... Druhá rozehrávačka Eva Moučková nastupuje na třetí lékařskou fakultu a skloubit tak těžké studium s vrcholovým basketbalem bude velmi složité. Dopředu už víme, že přijdou období, kdy Eva bude muset věnovat víc času škole. Proto jsme taky na rozehrávku ke Karolíně Malečkové angažovali nově Terezu Matulkovou, která by nám měla vypomoci na pozici jedna.

Pod košem byste mít problém naopak neměli, že? Už loni jste byli silní zejména tady.
Pozice čtyři a pět máme opravdu slušně obsazené, stoprocentně spokojení tady ale nebudeme asi nikdy. Všichni bychom si přáli ještě jednoho slušného mladého pivota, ten ale zatím nějak není k sehnání. Co je pro nás důležité, především jsme udrželi obě pivotky, juniorské reprezentantky Julii Resingerovou a Kateřinu Rokošovou. A pokud k tomu přidáme na postu ještě kapitánku Danu Kušlitovou, říkáme si, že jsme na tom pro nadcházející sezonu v tomhle ohledu relativně dobře. Bodově by je měla doplňovat i další pivotka Hana Šmídková, která by letos měla zejména alternovat na čtyřce, loni to na trojce nebylo úplně ono. A prostor by měla dostat i Adéla Řeháčková.

Co nováčci?
Úplně nově budeme zkoušet odchovankyni Lokomotivy a další hráčku na postu čtyři sedmnáctiletou Kristýnu Vighovou, ta by měla sice zatím stále především hrát víc v extralize juniorek a první lize žen, pokud ale bude bojovat a všechno další pokračovat jak má, byli bychom rádi, kdyby nějakou tu minutu v ŽBL dostala.

Roman Maleček

V lize proběhla přes léto řada změn.
Taky to po letech bude pro mě zase hodně zajímavá soutěž. Pokud nebudeme počítat USK, které má stálý kádr a obecně jsou tak trochu někde jinde, pak ve většině týmů snad jen mimo nás došlo k velikánské rotaci hráček. Naposledy druhý Nymburk bude samozřejmě sice i dál kvalitní tým, přišel ale o všechny loňské cizinky, Veronika Bortelová jde na mateřskou... Přišly úplně nové hráčky, sice kvalitní, ale ze základní pětky tam nezůstal kámen na kameni. Ve třetím Trutnově měli trochu finanční problémy, ze základního kádru tam odešlo dokonce sedm hráček. Zpátky z Německa se sice vrací Kateřina Hindráková, přesto si ale teď nedokážu představit, jak tam poskládají tým. Čtvrtý Hradce Králové přišel ze základní sestavy o čtyři hráčky, místo nich přišly tři nové a opět tam budují nový tým, asi znovu silný. Také Valosun opustily čtyři hráčky, které v Brně přešly k Žabinám a také tam nastaly velké změny. Ostrava má nových pět cizinek, ze Slovanky v Mladé Boleslavi odešly tři jejich klíčové hráčky, a zkouší dvě nové cizinky... Od všech těchto týmů nevíme, co čekat, dopředu jejich sílu nelze odhadnout. Liga bude ale každopádně hodně zajímavá.

Loni jste nakoukli po dlouhé době do play-off. S jakými cíli jdete do sezony letos?
Loni jsme hodně skromně říkali, že základem je udržet se v nejvyšší soutěži a předvádět co možná nejlepší, agresivní basketbal. To se letos nemění, ale každopádně bychom znovu chtěli nakouknout do play-off.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

V zoo jsme každý týden. Fin Salonen našel ve Zlíně druhý domov

19. března 2024  10:49

Do Zlína přišel Aleksi Lauri Salonen až v rozběhnuté sezoně, přesto se velice rychle posunul do...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Ukončit sérii s Karlovarskem? Bylo by to krásné, sní budějovický Sedláček

19. března 2024  10:11

Volejbalisté českobudějovického Jihostroje jsou už jen jeden krok od extraligového semifinále....

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...