Šedivý chce poskládat mužstvo bez cizinců

Ústí nad Labem - Co čtvrtfinále s Nymburkem ukázalo? "Že musíme hrát jako na podzim," řekl po vyřazení trenér Jan Šedivý, který dovedl Ústí do play-off Národní basketbalové ligy po pěti letech. "Tím, že přišli Webb a Sucharda, tak jsme museli opustit to, co jsme praktikovali v přípravném období," prohlásil kouč.

Co myslíte?
Agresivita na míč, nahnání do rohů, výpomoc, zdvojování, rotování k míči, to by měl pracovitý bojovný tým praktikovat. To se nám dařilo na podzim, pak přišli tihle kluci, a tak jsme se vrátili ke konzervativnějšímu projevu. Ne že by to bylo úplně špatné, protože jsme uhráli důležité výhry pro play-off, nicméně na oko už se mi ten basket tak nelíbí.

Máte představu, jak sestavíte tým pro příští sezonu?
Snahou je nemít zahraničního hráče. Webb, to je záležitost angažování na dva měsíce za pro nás obrovské peníze. Nemůžeme si dovolit takového hráče na celou sezonu.

Z jakého důvodu?
Je to borec, který má jinou cenu na trhu na začátku sezony a ve chvíli, kdy chce ještě někde dohrát sezonu. Jedině tak jsme si mohli Webba dovolit, protože spadl s cenou dolů. Na novou sezonu bude mít na trhu práce úplně jiné požadavky.

Narodil se v okolí nějaký talent?
Nikoho nespatřuji, možná se zrovna rodí. Osmnáctiletý devatenáctiletý výrazný talent nevidím.

Jak se zlepšuje Pištěcký?
Mám rozpis, co chceme dosáhnout a on se udribluje k smrti. Je rychlý, ale nikdy nebude excelentní střelec z dálky. Bude platný, pokud bude vynikající pes obranář a bude mít slušné protipohyby a nájezdy dovnitř, odkud dá, nebo se nechá osolit a pak dá šestku. A ne že bude najíždět s tím: když mě zfaulujou, ježíš, teď mě čekají šestky.

Co řeknete o druhém ústeckém reprezentantovi do 20 let Houškovi?
Má výborné statistiky, na webu se setkávam s tím, proč nehraje víc. Na řadu hráčů neumí hrát, třeba Klapetek ho úplně zruší a ty statistiky jsou o tom, že když to včas poznám, tak ho sundám, aby si je nezkazil.

Jaký řešíte zásadní problém?
Problém je peníze versus kvalita. Hráči za dva tisíce dolarů měsíčně, to je obrovská loterie, levnější podkošový hráč nepřijde, není. Za dvanáct set dolarů, za tisíc můžete chytit křidýlko nebo rozehrávače, podkošový sem za tisíc dolarů nepůjde.

Co s tím?
Nejhorší je, když přijde průměrný zahraniční hráč o maličko lepší než naši kluci. Ale cizinci mají sebevědomí, zbaští minuty, avšak komunikace v obranné činnosti není. Horší hráč, ale Čech, který dobře zapadne, může týmu pomoct víc. Máte dva tisíce dolarů uškudlených na jednoho jediného hráče, může to vyjít, ale nemusí. Zásadním problémem je na soupisce zaplnit deváté, desáté, jedenácté a dvanácté místo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž