Sanders opustil Děčín. Získaly ho Pardubice

  • 19
Pardubice - Basketbalisty Pardubic posílí americký rozehrávač Levell Sanders, který hrál v Děčíně. Ze šestého týmu letošní Mattoni NBL naopak odchází chorvatský křídelník Denis Mujagič, jenž se nevešel do kvóty zahraničních hráčů. "Se Sandersem jsme uzavřeli dvouletou smlouvu," potvrdil Miroslav Havlíček, předseda představenstva BK Synthesia Pardubice.

Východočeši tak našli kvalitní náhradu za nejlepšího střelce uplynulé sezony Rahsaana Amese, jenž zamířil do Prostějova.

"Spíše jsme získali ještě lepšího hráče. Sanderse považuji za nejlepšího rozehrávače v lize," prohlásil Havlíček.

Jednatřicetiletý Američan odehrál v české nejvyšší soutěži už sedm sezon. Poslední čtyři roky byl ústřední postavou Děčína. V předminulém ročníku Mattoni NBL získal ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy.
"Levell je typově jiný hráč než Ames. Není to takový střelec, ale umí tvořit hru pro spoluhráče, což vítám," pronesl pardubický trenér Stanislav Petr.

Sandersův příchod však zároveň znamená, že po dvou letech opouští tým Denis Mujagič. Osmatřicetiletý chorvatský veterán se stal přebytečným cizincem.

Už dříve totiž Pardubice získaly amerického pivota Tarvise Williamse, který naposledy působil v Mlékárně Kunín. A novou dvouletou smlouvu uzavřely s Chorvatem Kamaldinem Gammou.

Za každý tým mohou v ligovém utkání nastupovat tři hráči ze zemí mimo Evropskou unii. Mujagič se stal čtvrtým. "Odchází kvůli cizinecké kvótě," potvrdil Havlíček.

Vedle Sanderse a Williamse je třetí novou tváří na pardubické soupisce bermudský křídelník s britským pasem Sullivan Phillips, jenž v minulé sezony hrál v Maďarsku. Na východě Čech se na angažmá domluvil už před několika týdny.

"Podle jmen by měl být náš kádr lepší než v uplynulé sezoně. I když samozřejmě jen jména ještě netvoří tým," pronesl trenér Petr. "Není vyloučeno, že v polovině sezony přivedeme ještě další posily. Ale momentálně už žádné změny v kádru dělat nebudeme," dodal Havlíček.

Pardubice půjdou do nového ročníku Mattoni NBL s většími ambicemi. Touží se posunout vzhůru ze šesté příčky, kterou obsadily v posledních dvou sezonách. "Určitě chceme hrát do čtvrtého místa a pokusit se vybojovat medaili," prohlásil Petr, jenž s klubem uzavřel novou smlouvu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž