Růžička po propadáku od týmu odstoupil

  • 12
Praha - Mladé basketbalistky na mistrovství Evropy do 20 let zklamaly. Třebaže hrály v domácím prostředí, musely se spokojit s až 10. místem. Jejich trenér Jiří Růžička odstoupil z funkce. "Mysleli jsme na lepší umístění. Ale odehrát za deset dnů osm těžkých zápasů bylo pro většinu hráček příliš velkou porcí," hledal důvody neúspěchu Růžička.

Jiří Růžička rovněž postrádal delší přípravu na šampionát.

„Za měsíc se nedá zvládnout současně kondice i herní systémy. Naše basketbalistky postrádaly více zkušeností. Jinak bychom nemohli prohrát v závěrech zápasů
slibně rozehrané partie s Chorvatskem i Španělskem. Trenéři v prvoligových klubech by si měli uvědomit, že by měli dávat více příležitostí mladým hráčkám,“ dodal Růžička.

Na výpadku českého týmu se podepsal úzký kádr kvalitních hráček v této věkové kategorii. Záludný je i nový systém soutěže, v němž zmíněné dvě těsné porážky hned v úvodu turnaje po nezvládnutých koncovkách odsunuly český tým do skupiny o deváté až šestnácté místo.

Výkon českých reprezentantek poznamenala i neúčast zraněné pivotky Romany Stehlíkové, která odstoupila hned v úvodním utkání a podstoupila operaci kolenních vazů. Družstvo ztratilo podkošovou sílu, náročný šampionát byl nad současné možnosti ostatních pivotek a neprosadily se ani rozehrávačky.

Jedinou oporou zůstala kapitánka Darina Johnová, která odehrála většinu zápasů bez střídání a s její výkonností padal či stoupal výkon celého týmu.

Titul mistryň Evropy v Brně získaly basketbalistky Francie, které prošly šampionátem bez jediné prohry. Výkonnostně v této věkové kategorii odskočily ostatním týmům ještě Polky a Lotyšky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž