Kouč nymburských basketbalistů Ronen Ginzburg při tréninku v italském Cantu.

Kouč nymburských basketbalistů Ronen Ginzburg při tréninku v italském Cantu. | foto: Petr Procházka, MF DNES

Kdepak Itálie. Basketbalový trenér Ginzburg zůstává v českých službách

  • 3
O Ronena Ginzburga je zájem v Itálii, píše La Gazzetta dello Sport. Ale u vábení izraelského basketbalového trenéra od českého mistra také zůstane. Pallacanestro Cantú má smůlu, přednost dostal ČEZ Basketball Nymburk.

Cantú patří mezi přední kluby v italské Serii A. Letošní čtvrtfinalista soutěže sice ustoupil ze své největší slávy, protože v letech 2011 až 2013 hrál dokonce Euroligu, přesto patří k ambiciózním celkům. Stejně jako Nymburk postoupil do druhé fáze nového FIBA Europe Cupu, kde však jeho anabáze skončila.

Pro českého mistra by Ginzburgův odchod byl ranou před sezonou, kdy se chystá útočit na svůj 14. ligový titul v řadě a účastní se vznikající Basketbalové Ligy mistrů. Po odchodu asistenta trenéra Lubomíra Růžičky do Handlové by se mu zcela rozsypal úspěšný trenérský tým.

Ondřej Šimeček z klubového vedení však fanoušky Nymburka uklidnil: „V současnosti je trenér Ginzburg členem našeho týmu a my pevně doufáme, že tomu tak bude i nadále, protože si přejeme, aby pokračoval ve své koncepční práci. Jsme si vědomi, že by ho nebylo jednoduché nahradit.“

Podle něj management nymburského celku ví o všech nabídkách, které směrem k úspěšnému trenérovi létají: „Je logické, že trenér Ginzburg dostává a bude dostávat nabídky z jiných týmů. Za deset let, co se vzájemně známe, máme k sobě absolutní důvěru. Trenér nás o nabídkách informuje.“

Ginzburg se po dvou letech vrátil k týmu od Labe a v uplynulé sezoně dal dohromady celek, který předváděl moderní rychlý basketbal. Na domácích palubovkách padl pouze jednou a bez problémů obhájil titul. Ve VTB lize si připsal svůj nejlepší výsledek, když postoupil do play-off a v něm odehrál vyrovnané zápasy s pozdějším euroligovým vítězem CSKA Moskva.

Jen ve FIBA Europe Cupu skončil už ve druhé fázi. Nymburské cíle byly o něco výš.

„Trenér Ginzburg je velký profesionál a skvělý trenér, který má za sebou úspěšnou historii a v loňské sezoně předvedl, že patří mezi trenérskou špičku. Takového trenéra chce mít pochopitelně spousta klubů, nejen italské Cantú,“ naznačil Šimeček, že italský celek není jediným, kdo by měl o služby izraelského experta zájem.

Ten zůstává spoutaný s nymburskou palubovkou. Na ní v úterý odstartoval coby hlavní trenér přípravu českého národního týmu na červencovou olympijskou kvalifikaci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž