Romana Ptáčková, trenérka basketbalistek Hradce Králové

Romana Ptáčková, trenérka basketbalistek Hradce Králové | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Ptáčková zůstala tvrdohlavá, basketbalistky Hradce dovedla k 10 výhrám

  • 0
Deset vítězství v řadě. To je aktuální bilance basketbalistek Sokola Hradec Králové, která se tu už nikdy nemusí povést. Velkým dílem se na historickém zápisu do klubové kroniky podílí trenérka Romana Ptáčková. Když před rokem a půl nastupovala k týmu, odvážila se nastolit nový směr týmu, jenž v tabulce věčně končil až za trutnovským rivalem. A mnoho pozitivního si nevyslechla.

"Nebyla jsem okamžitě přesvědčená o tom, že holky mou filozofii basketbalu vezmou za svou. Pořád mi někdo zvenčí říkal, že ta a ta hráčka na ligu nemá. Slyšela jsem dost negativních věcí," přiznává.

Nenechala se otrávit a ovlivnit. Konec konců, kdysi o sobě prohlásila, že je holka z Moravy a ty bývají dost tvrdohlavé. "Rady" ohledně sestavy úspěšně odrážela. "To bylo hráček, o kterých se mi tvrdilo, že se pro Hradec nehodí! Bartáková nebo Rosenbaumová a bylo jich mnohem víc," vzpomíná na dobu návratu na ligovou trenérskou lavičku.

Jenže Ptáčková je zvyklá hráčkám věřit. Na tom také staví trénování. "Holky mi teď důvěru splácí," poznamenala, "důležité je mít víru a hráčkám ji ukázat." Odměnou za šanci a také za to, že se spoustě lidí z okolí postavila na odpor, je desetizápasová šňůra bez porážky. Žádnému jinému trenérovi před ní se to v Hradci nepodařilo.

"Uvědomujeme si, že vítězná šňůra proti USK skončí, ale považuju ji za velký úspěch. Jsme v tuto chvíli až nebezpečně spokojení," usmívá se Ptáčková. Základ pro klubový rekord se prý skrývá v tradiční trenérské poučce: "Bude to znít jako fráze, ale skutečně se soustředíme na každé další utkání a vidíte, vychází nám to."

A navíc chtěla sokolkám pod kůži vštípit dávku moderního agresivního pojetí basketbalu. "Podařilo se mi to a je na nich vidět, jak jim tenhle styl sedí. Zakládáme si na kolektivním výkonu a díky tomu je nebezpečná každá hráčka na hřišti."

Jeden dílčí úspěch je splněn, jenže zároveň s tím začíná i spekulace o setrvání na druhém místě v lize. "Brněnský IMOS můžeme občas překvapit, a to spíš doma. Proto mě mrzí, že se to v tom úvodním zápase sezony nepovedlo. Venku to bude těžší," uvědomuje si a rozvážně přidává: "Až přijde play-off, budeme mít pozici ještě těžší. Soupeřům se uzdraví i klíčové hráčky a tam se rozhodne."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž