Ilona Burgrová v dresu české reprezentace.

Ilona Burgrová v dresu české reprezentace. | foto: MF DNES

Reprezentační pivotka Burgrová se stala basketbalistkou USK Praha

  • 15
Už před časem avizovaný příchod basketbalové vicemistryně světa Ilony Burgrové do ZVVZ USK Praha se stal realitou. Sedmadvacetiletá pivotka přichází do týmu českých šampionek z Bourges, kde po své druhé sezoně letos ukončila angažmá. S USK podepsala dvouletý kontrakt.

"Jsme rádi, že se námpodařilo Ilču získat. Jednání nebyla jednoduchá. Ilča byla v Bourges spokojená. To, že se nakonecrozhodla pro nás, beru jako ocenění naší práce. Doufám, že se jí tu bude líbit," uvedl manažer klubu Marek Kučera.

"O svých kvalitách jednoznačně přesvědčila na mistrovství světa. Je to hráč na pozici číslo 5, kterého potřebuje každý tým - silnou hráčku, která hraje ve vnitřním prostoru. Myslím, že se budou vhodně doplňovat s Petrou Kulichovou," jmenoval asistent trenéra Ivan Beneš další českou reprezentantku v kádru českého mistra.

Ilona Burgrová strávila posledních sedm let v zahraničí: pět let na univerzitě v Jižní Karolíně (pouze čtyři roky však směla odehrát v NCAA za tamní tým Gamecocks), další dvě sezony pak v předním francouzksém klubu z Bourges.

"Chtěla jsem se už vrátit domů. Pro USK rozhodlo i to, že se snaží zapojovat české hráčky do své koncepce," popsala důvody vedoucí k přestupu česká pivotka.

Svou pozornost obrací také k reprezentaci: "Díky angažmá v USK budu mít možnost připravovat se s hráčkami z národního týmu.Myslím, že to bude dobrá příležitost ještě více utužit partu a vylepšit spolupráci na hřišti, což se pakmůže přenést i do nároďáku."

Burgrová je druhou posilou českého mistra po Michaele Zrůstové, která přišla z Valosunu Brno. Družstvo prochází obměnou, protože s kariérou skončily Markéta Bednářová a Michaela Ferančíková, nové angažmá si hledají Tereza Pecková a Edita Šujanová.

Maďarka Anna Vajdová už ho našla v týmu euroligových šampionek ze Salamanky a řecká opora Evanthia Maltsiová, která v Praze strávila tři sezony, bude v příštím roce působit v polských Polkowicích.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž