Eliška Hamzová ze Žabin Brno v zápase s KP Brno.

Eliška Hamzová ze Žabin Brno v zápase s KP Brno. | foto: BK Žabiny Brno

Žabiny ovládly sérii o ligový bronz, Královo Pole přehrály i potřetí

  • 6
Basketbalistky Žabin vyhrály nad městským rivalem KP Brno i třetí zápas v sérii o třetí místo a slaví s ligovým bronzem. Ve své hale na závěr zvítězily 73:67, navázaly na předchozí domácí výhru 76:68 a venkovní 83:75 a ukončily sérii v nejkratším možném termínu.

„Je to nepopsatelné. Je to strašná odměna pro nás všechny, jak realizační tým, tak i pro hráčky. Po sezoně, která nebyla pro nikoho jednoduchá,“ radoval se domácí trenér Viktor Pruša ve vyjádření na svazovém webu. 

„To, jak se s tím hráčky vypořádaly, bylo teď vidět na této série, kdy jsme se mnohokrát dostávali z těžkých situací na hřišti. Hlavními faktory našeho vítězství je energie, bojovnost - jak na hřišti, tak i ta mentální - a také kolektivní pojetí, které my máme celou sezonu,“ dodal.

Ziskem bronzu Žabiny navázaly na stříbro z předminulé sezony. Vloni byl v ročníku předčasně ukončeném kvůli pandemii koronaviru udělen pouze titul USK Praha coby vítězi základní části, ve které Žabiny skončily čtvrté za městským rivalem.

V této sezoně tým trenéra Viktora Pruši postoupil do play off ze třetího místa se stejnou bilancí jako KP, s kterým měl jen o pět bodů lepší skóre ze vzájemných zápasů. Zatímco v základní části vyhrál vždy hostující tým, v sérii o bronz se Žabiny právě v domácím prostředí odrazily k jednoznačnému triumfu.

O zisku třetího bodu rozhodly zejména v závěru třetí čtvrtiny, v níž ze stavu 42:44 odskočily až do vedení 60:49 v úvodu poslední části. 

Nejlepší střelkyní bronzového týmu byla Beáta Adamcová s 18 body, soupeři nepomohl ani druhý double double kanadské pivotky Emily Potterové za sebou, tentokrát za 19 bodů a 10 doskoků. Královo Pole skončilo stejně jako předloni po porážce s Hradcem Králové čtvrté.

Renomia Ženská basketbalová liga

O 3. místo - 3. zápas

Žabiny Brno - KP Brno 73:67 (17:23, 35:35, 57:49)
Nejvíce bodů: Adamcová 18, Hamzová 16, Vacková 13 - Potterová 19, Zohnová a Remenárová po 11. Konečný stav série: 3:0.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž