Tomáš Kyzlink z juniorského týmu USK Praha.

Tomáš Kyzlink z juniorského týmu USK Praha. | foto: USK Praha

Středoškolskou soutěž basketbalistů opanovala Přípotoční suverénně

  • 2
Basketbalisté z pražského Sportovního gymnázia Přípotoční suverénně opanovali první ročník Poháru ministra školství. V odvetném finále uspěli na hřišti Sportovního gymnázia Pardubice 86:73. První duel zvládli 96:68.

"Neprohráli jsme žádný zápas, s tím jsme moc spokojeni," radoval se po vítězném finále kapitán Michal Šotnar v rozhovoru pro Českou televizi. Cesta za výhrou však podle něj nebyla snadná. "Narazili jsme na velmi silný tým. Konečné výsledky jsou zkreslené," tvrdil.

Basketbalisté z Prahy triumfem potvrdili předpoklady, když využili zkušeností získané z dresu USK Praha, Sokola Pražského či dokonce Nymburka.

Právě nymburský hráč (a zároveň pardubický odchovanec) Martin Kříž se stal smolařem zápasu v Pardubicích. Společně se Šotnarem sice dorazil k utkání z přijímaček na vysokou školu včas, ale v po osmi a půl odehraných minutách si poranil kotník a zápas pro něj skončil.

Ani ztráta devatenáctiletého, ale už velice zkušeného hráče Pražany v zápase nezastavila. Ti se sice potýkali s vyšším odporem ze strany Východočechů než v případě úterního utkání, avšak na konci první půle si utvořili pětibodové vedení 42:37, ze kterého už v dalších minutách neslevili.

Do druhé dvacetiminutovky totiž hostující celek vstoupil dalšími čtyřmi body a jeho náskok postupně vzrostl až na 21 bodů. Další debakl odmítl domácí Petr Andres, který v posledních dvou minutách zaznamenal sedm ze svých 16 bodů.

Na straně poražených se druhým finálovým double-double blýskl Martin Peterka, k 21 bodům dodal dvanáct doskoků; na rozdíl od prvního duelu, ve kterém nestřídal, tentokrát odehrál "jen" 30 minut. Do dvouciferných hodnot se přehoupl i další reprezentant do 17 let Tomáš Šoukal, který nastřádal po jedenácti bodech a doskocích.

Nejlepším střelcem utkání byl hostující Tomáš Kyzlink s 25 body, k nim přidal devět doskoků. Pražský kapitán Šotnar, který už nakukuje do seniorské reprezentace, má na kontě 15 bodů, sedm doskoků a čtyři asistence.

Jan Křivánek, který v dresu vítězů navázal na středeční triumf mladší sestry Kláry s týmem SG Ludvíka Daňka Brno, posbíral jen šest bodů, avšak stihl také deset doskoků, tři asistence a dva bloky.

Putovní pohár ministra školství, mládeže a tělovýchovy

Basketbalisté - finále, odveta

Sportovní gymnázium Pardubice - Sportovní gymnázium Přípotoční (Praha) 73:86 (18:18, 37:42, 56:67)
první zápas 68:96, zvítězilo SG Přípotoční

Nejlepší střelci: M. Peterka 21, Andres 16, Šoukal 11, Škranc 8 - Kyzlink 25, Šotnar 15, Petrák a Feštr po 10, Dvořák 7 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž