Ladislav Horák ze Svitav proniká přes Martina Miklošíka z Opavy

Ladislav Horák ze Svitav proniká přes Martina Miklošíka z Opavy | foto: Radek Kalhous, MAFRA

První výhra nováčka. Drama s Opavou mělo šťastný konec pro Svitavy

  • 2
Vstup do nové klubové éry se basketbalistům Svitav hrubě nepovedl. Jenže co se nedařilo v prvních dvou kolech, to si vynahradili s USK Praha, byť prohráli o tři body - 84:87. Totožný výsledek se opakoval i v jejich domácím duelu 5. kola s týmem Opavy, jenže v opačném gardu.

A basketbalové šílenství Svitav v Mattoni NBL konečně propuklo.

Jak dlouho může převládat entuziasmus v malém městečku na pomezí Čech a Moravy? "Budeme se snažit zopakovat výkony, které jsme předvedli v posledních dvou kolech," říká asistent trenéra Pavel Špaček.

Začali jste s rozpaky, ale teď jste porazili Opavu. Jak tohle velké vítězství berete?
Pro nás sezona začala až 4. kolem, protože do té doby jsme měli zraněného Ladislava Horáka. Zápasy s Pardubicemi a doma s Prostějovem pro nás neměly velký význam. Mohli jsme se alespoň rozehrát. Na USK už jsme podali dobrý výkon a podařilo se nám ho vylepšit ještě doma. Sehráli jsme zápas na hranici svých možností. Opavské opory jsme přestříleli a přeskákali.

Jak vnímají basket lidé ve městě?
Mattonka má u nás velký zvuk, chodí hojný počet diváků. Očekáváme, že v dalších kolech bude chodit plná hala, a budeme se snažit zopakovat výkony, které jsme předvedli v posledních dvou kolech.

S Opavou jste poměrně jasně vedli, ale cestu za historickým vítězstvím jste si komplikovali...
Ve druhé půli jsme se vítězství zalekli. Dělali jsme triviální chyby, které nás srážely. Když se Opava přiblížila na bod, dvěma trojkami jsme zase odskočili.

Závěr byl pro diváka hodně vypjatý. Cítil jste, že utkání dotáhnete?
Bohužel jsme soupeři dovolili dvěma neproměněnými šestkami dvanáct vteřin před koncem z posledního útoku srovnat skóre, ale jejich akci jsme skvěle odbránili. Střela Opavy už vůbec netrefila koš.

Může to být začátek úspěšného tažení nováčkovskou sezonou?
Bude záležet na hráčích, aby jim to vítězství nestouplo příliš do hlavy a dál tvrdě pracovali. Zatím se pořád zlepšujeme. Pokud se vyvarujeme zbytečných ztrát, může to být lepší. Udělat za zápas 23 ztrát a vyhrát, to je spíš kuriozita. Nahradili jsme to zase výborným doskokem a doslova fantastickým procentem střelby. Už teď bychom bez problémů vyhráli o 15 bodů - nebýt chyb.

Pomáhá i to, že jste protočili sestavu, v níž už nejsou Egwuatu a Bledsoe.
Hráli třeba Macela nebo Horák. A pokud ti hoši hrají skvěle, tak proč je nenechat na hřišti?! Dobře ale vědí, že jsou za nimi další dva hráči, kteří se před ně chtějí dostat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž