Jaromír Bohačík (vlevo) z Prostějova uniká Sergeji Toporovovi z Kubaně.

Jaromír Bohačík (vlevo) z Prostějova uniká Sergeji Toporovovi z Kubaně. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Prostějovský talent Bohačík po Bálintovi zaujal také Cholevu. A hraje

  • 0
Žádnou velkou změnu neznamenala pro prostějovského křídelníka Jaromíra Bohačíka rošáda na postu prostějovského basketbalového trenéra. Loni si užíval přízně Petera Bálinta a v nové sezoně rychle přesvědčil o svých přednostech také Zbyňka Cholevu.

V úvodním mistrovském utkání v Levicích odehrál necelých 11 minut. V dosud posledním zápase proti USK Praha už přes třiadvacet.

"Jaromír je výborně připravený fyzicky a minuty si zaslouží. Je vidět, že problémy s nohou, které jej trápily v létě, jsou pryč. Patří mezi naše lepší křídla a proto hraje," hodnotí svého svěřence Choleva.

Devatenáctiletý mladík si svoji roli užívá. A všímá si, že dostává prostor také v důležitých pasážích zápasů a ne pouze za rozhodnutého stavu. Třeba právě v posledním utkání byl na hřišti i v poslední čtvrtině, kdy se rozhodovalo o vítězi. A sám k němu přispěl pěti body.

"Cítím, že mám důvěru a to mi pomáhá ve výkonu," pochvaluje si Bohačík. Po minulé sezoně, kdy v Mattoni NBL debutoval, počítal s tím, že bude muset nového kouče přesvědčit o svých kvalitách. Byl v jiné situaci.

Předcházející trenér Bálint Bohačíka znal z mládežnických výběrů a věřil jeho schopnostem. S Cholevou se teprve musel seznámit. "Říkal jsem si, že je to vlastně další premiérová sezona v lize a začínám od nuly. Musel jsem si místo v sestavě vybojovat. Zdá se, že se to podařilo," těší Bohačíka.

V letní pauze prostějovského basketbalistu na chvíli zabrzdilo zranění nohy. Kvůli němu přišel také o start na mistrovství Evropy do 20 let a část přípravy. Snažil se trénovat, rekonvalescence se ale protahovala.

Nucená pauza přesto Bohačíkovi prospěla. Po třech letech bez odpočinku šel basketbal na chvíli stranou. "Je fakt, že mám hlad po zápasech. Když jsem musel pauzírovat, začal mi basketbal hodně chybět a teď si to nahrazuji," říká s úsměvem.

Sympatický mladík patří mezi hráče, kteří zažili poslední úspěšnou sezonu v prostějovském dresu a vnímá, že si nový tým pomalu sedá. Výkony jdou nahoru, především v útoku je ale na čem pracovat. "Ještě se na útočné polovině trochu trápíme. Vítězný zápas proti Pardubicím ale potvrdil, že můžeme hrát opravdu dobře," všímá si zlepšení Bohačík.

Doufá, že v podobném duchu Orli odehrají také středeční domácí duel s Ostravou (18.00). "A v pátek přivítáme mistrovský Nymburk. Po tomto střetnutí budeme vědět, jak na tom opravdu jsme," dodává naděje českého basketbalu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž