Prostějovský kouč Zbyněk Choleva.

Prostějovský kouč Zbyněk Choleva. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Vrátili jsme se do hry, těší prostějovského kouče Cholevu

  • 1
Druhou čtvrtinu zahájili basketbalisté Prostějova stejně, jak zakončili tu první. Vítězně. V duelu proti Ostravě natáhli sérii úspěchů už na sedm zápasů a s bilancí osmi výher a čtyř porážek se dotáhli na třetí místo. Přitom po pátém kole uzavírali ligovou tabulku s jediným vítězstvím na kontě. „Vrátili jsme se do hry,“ těší trenéra Ariete Zbyňka Cholevu.

Orli v úvodu soutěže prohráli v Ostravě, s Nymburkem a po vítězství nad Ústím nad Labem padli v Děčíně a Pardubicích. Od té doby už nezaváhali a proplouvají tabulkou směrem k medailovým příčkám. Na pozice, kam historicky patří. Od postupu mezi elitu jedenáctkrát v řadě nechyběli na konci sezony na stupních vítězů.

„Start do ročníku se nepovedl, i když si všichni uvědomovali, že jsme hráli proti silným soupeřům. Věděli jsme, že nesmíme panikařit, i to, že máme nový tým a ten potřebuje čas. Trpělivost se vyplatila,“ míní Choleva, jehož těší zejména zlepšená hra pod vlastním košem. „V posledních zápasech se ukázalo, že dokážeme bránit i útočit, a to je dobrá kombinace.“

Z loňského kádru odešli hned čtyři hráči základní rotace: pivoti Radek Nečas a Kamil Švrdlík a také křídla Dylan Talley s Tomášem Mrvišem. Docela razantní proměna se podepsala i pod úvodní výsledky. „Do týmu přišli noví hráči s návyky z předcházejících angažmá. Chvilku trvalo, než jsme se sehráli. Snad už si to bude sedat a naše hra se bude lepšit,“ doufá Roman Marko, nový kapitán Prostějova. „Chceme ukázat, že patříme na špici, a ne na nějaké desáté místo.“

Posily začínají plnit očekávání vedení klubu, které hráče přivedlo, aby nahradili bývalé opory. S výběrem je docela spokojený i kouč Choleva. „Brett Roseboro má velmi dobré návyky, je poctivý. Teď už získal přehled o naší soutěži, zvykl si na pískání a mělo by se to projevit. Lukáš Palyza a Petr Dokoupil se do sestavy začlenili a s jejich výkony jsem spokojený, což začíná platit i v obraně,“ ohodnotil nové hráče šéf prostějovské lavičky.

Týmu zatím chybí lehkost, tu nahrazuje bojovností a s ní slaví úspěchy, což platilo také v posledním utkání s Ostravou. Nové huti Hanáci oplatili porážku z prvního kola, i když definitivně rozhodli až v posledních dvou minutách. „Momentálně nehrajeme na krásu, ale na vítězství, a to se nám zatím daří. Ve hře je samozřejmě moc věcí, které nejsou ještě ideální. Máme docela hodně ztrát, někdy to skřípe v obraně a při souhře. Ale pracujeme na tom a postupně se lepšíme,“ vnímá Choleva.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž