Proces s basketbalovou hvězdou začíná

  • 6
Eagle - Televizní kamery a fotoreportéři jsou připraveni. Soud s americkým basketbalistou Kobem Bryantem začíná. V noci ze středy na čtvrtek stane hvězda Los Angeles Lakers před soudem, který rozhodne o jeho obvinění ze znásilnění devatenáctileté pracovnice hotelu.

Jednání, které budou televizní stanice vysílat ve Spojených státech v přímém přenosu, by mělo trvat jen několik minut.
 
Čtyřiadvacetiletý Bryant, jenž považuje intimní styk s údajnou obětí za oboustranně dobrovolný, pouze vyslechne obvinění a bude seznámen se svými právy i s trestem, který mu hrozí.

Toto projednávání obvykle trvá zhruba dvě minuty, kvůli televizním štábům však bude zřejmě delší. "Každý chce vidět show a vypadá to, že nějaká bude," soudí Craig Silverman, bývalý prokurátor v Denveru a nyní člen týmu obhájců.
 
Ten se bude společně se svými kolegy zřejmě snažit poukázat na nedostatek důkazů a dosáhnout zamítnutí obžaloby již v předběžném slyšení. To by však znamenalo, že by se u soudu objevily důkazy, které by minimálně silně poškodily pověst sportovce až dosud považovaného za morální vzor.
 
Podle expertů je však navíc velmi nepravděpodobné, že by byl tento pokus Bryantových obhájců úspěšný a případ se tak zřejmě dostane před porotu. Pokud by byl čtyřiadvacetiletý basketbalista uznán vinným, může být odsouzen na čtyři roky vězení až doživotí a dostat pokutu až 750.000 dolarů.
 
Zajímavý postoj k případu zaujal vlastník Dallasu Mavericks Mark Cuban. V úterý prohlásil, že vedení NBA nemůže Bryantovi jakkoliv pomoci, ale může na celé události vydělat. Hráč Los Angeles Lakers by totiž po svém návratu na palubovky mohl do hlediště přilákat i fanoušky, kteří se až dosud o basketbal nezajímali.

Komisionář americké profesionální soutěže David Stern však jeho úvahy vzápětí ostře zkritizoval. "Jakékoliv myšlenky, že by NBA mohla mít z těchto obvinění nějaký ekonomický nebo reklamní zisk, jsou nesprávné a neslušné," uvedl v oficiálním prohlášení Stern.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž