Rašid Mahalbašič z Nymburka (vlevo) brání Radka Nečase z Prostějova.

Rašid Mahalbašič z Nymburka (vlevo) brání Radka Nečase z Prostějova. | foto: ČTK

Nymburk míří za jedenáctým titulem, v cestě znovu stojí Prostějov

  • 5
Nymburk usiluje o sérii jedenácti titulů z Národní basketbalové ligy, popáté v řadě se mu do cesty coby poslední překážka postaví Prostějov. Jedno je skoro jisté: favoritovi budou Hanáci vyrovnanějším soupeřem než před rokem, kdy kvůli úzkému kádru dokonce museli z finále předčasně odstoupit.

Loni se Prostějov potýkal s finančními problémy, což vyústilo v to, že ve finále hráčům došly síly, nakupila se zranění a poslední finále muselo být dokonce kontumováno, jelikož Prostějov neměl dostatek hráčů.

"Oproti loňsku jsme více mentálně připraveni, abychom vzdorovali. Chceme být více než důstojným soupeřem a chceme překvapit. Pokud budeme hrát ve finále jako jsme hráli poslední dva zápasy semifinále, tak můžeme hodně kousat," řekl Radek Nečas, který ještě v loňském finále hrál za Nymburk, ale nyní se představí na straně Prostějova. Bude to pro něj už 11. finále.

Nymburk vyhrál všech 14 posledních zápasů s Prostějovem a celkem je v české lize neporažen už 54 zápasů. Ve finále se však bude muset kvůli zranění obejít bez svého lídra Radoslava Rančíka a nejistý je start dalšího pivota Petra Bendy. Nevýhodou favorita je i to, že od posledního semifinálového zápasu s Opavou uplynuly dva týdny a hráči tak vypadli ze zápasového rytmu.

"Bylo to dlouhé čekání a bylo samozřejmě složité udržet tým soustředěný a ve formě. Jak se nám to podařilo, uvidíme doopravdy až v prvním zápase. Hráči měli nejdřív čtyřdenní volno. Po návratu jsme nemohli hned začít naplno trénovat, abychom předešli zraněním. Na druhou stranu i Prostějov byl po semifinále bez zápasu osm dní, což je také dlouho," soudil trenér Kestutis Kemzura.

Nymburk bude usilovat také o to, aby jako první v historii prošel ligovou sezonou bez jediné porážky, i když kvůli účasti ve VTB lize a Eurocupu odehrál v základní části jen polovinu zápasů. "Chceme se zapsat do historie. Tento tým je toho schopen," řekl švédský rozehrávač Thomas Massamba.

Zatímco Nymburk se v útoku opírá zejména o pivota Rašída Mahalbašiče a amerického střelce Treho Simmonse, Prostějov táhne střídavě celá základní pětka. Nejlepším střelcem je s průměrem 14,4 bodu na zápas Pavel Slezák, který v minulosti rovněž hrával za Nymburk.

Finále se oproti minulé sezoně hraje jen na tři vítězství. První zápas ve středu od 18:00 v Nymburce, pak bude série pokračovat v sobotu v Prostějově. Do Nymburka se vrátí následující středu ve 20:00. Případný čtvrtý a pátý zápas je na programu 31. května v Prostějově a 4. června v Nymburce.

První středeční finále bude mít slavnostní úvod. Před zápasem proběhne křest knihy Za zlatou oponou od bývalého nymburského hráče Matěje Sýkory, která mapuje dosavadních deset nymburských titulů v řadě. Publikaci pokřtí první Čech v NBA a někdejší hráč Nymburka Jiří Zídek společně s hudebníkem Michalem Davidem.

Semifinále Mattoni NBL v číslech.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž