Postup zařídila parta, tvrdí trenér Ulrych

  12:44aktualizováno  23. srpna 9:32
Praha - Skvělá parta a vynikající individuální výkony klíčových hráčů. Právě to zajistilo českým kadetům vítězství v divizi B evropského šampionátu hráčů do 16 let v Estonsku a tím i postup do elitní společnosti této věkové kategorie. Svěřenci trenéra Jana Ulrycha v průběhu turnaje dvakrát prohráli, ovšem v klíčových zápasech předváděli výborné výkony a nakonec se právě oni radovali z cenného triumfu.

Vstup do turnaje zvládli čeští reprezentanti výtečně. V úvodním duelu si bez větších potíží poradili s Lucemburskem, které přehráli jednoznačně 105:59. Trojice nejlepších střelců Veselý, Jelínek a Paleček nastřílela dohromady jen o čtyři body méně, než celý tým soupeře!

"Naše soupeře jsme samozřejmě znali a tak jsme předpokládali, že s Lucemburskem či Maďarskem nebudeme mít příliš velké problémy. To se také potvrdilo, Lucembursko jsme hladce přehráli. Byl to spíš zápas na rozehrání," poznamenal trenér Jan Ulrych.

Následující duel s Belgií už byl o poznání obtížnější. Po prvním poločase sice Česko o čtyři body vedlo, ale přestože své protivníky jednoznačně předčilo v doskakování (50 - 38, útočné doskoky 19 - 8), nakonec se z těsného vítězství v poměru 68:65 radovali Belgičané.

"Už před šampionátem jsme věděli, že zápas s Belgií pro nás zřejmě bude klíčový. Proto jsme se na něj hodně soustředili," podotkl Ulrych. "První ostrá zkouška nám však bohužel příliš nevyšla. Jedinkrát na turnaje jsme nedali alespoň 70 bodů, soupeř nás porazil trojkami v závěru utkání."

Porážka o jediný koš zanechala na českých mladících negativní stopy. "Byli jsme z toho velmi špatní a před dalšími zápasy jsme kluky museli hodně motivovat a nabudit."

Zápas s Maďarskem Češi definitivně zlomili ve svůj prospěch až v závěrečné čtvrtině, kterou vyhráli 32:11.

"Trochu jsme měli pocit, že jsme přijeli na šampionát nerozehraní, protože poslední přípravné utkání jsme sehráli 14 dní před začátkem ME. Náš výkon na turnaji se však postupně lepšil a v tomto utkání jsme hráli velmi dobře. Cítil jsem, že se dostáváme do dobré formy," uvedl trenér českého výběru.

"Problémy jsme měli hlavně s klíčovým rozehrávačem Jakubem Kudláčkem, který měl potíže s třísly a 14 dní netrénoval. Během několika zápasů se však dostal do famózní formy a patřil mezi naše klíčové hráče," pochválil Ulrych rozehrávače, který Maďarsku nasázel 32 bodů, když proměnil 7 z 9 tříbodových pokusů!

"Pak už přišlo klíčové utkání s Bulharskem. Zatímco Bulhaři byli trochu po tlakem, my jsme měli výhodu v tom, že jsme nemohli kalkulovat, protože jsme museli vyhrát."

O úspěchu českých barev rozhodla druhá a třetí čtvrtina, které v součtu skončily 48:29. "Byli jsme velmi šťastní, že jsme vyhráli skupinu a postoupili jsme z prvního místa, ale bohužel se nám nepodařilo vyřadit ze hry nebezpečné Bulhary. V závěru totiž stáhli náš náskok na 9 bodů a toto družstvo, které jsem považoval za nejtěžšího soupeře, díky tomu postoupilo s námi."

V další fázi šampionátu, po dvou dnech volna, narazila Česká republika na Finsko. "A to má spíše menší hráče, kteří nám moc nevyhovovali," podotkl Ulrych.

Češi prohráli první poločas o jedenáct bodů 34:45 a přestože v poslední čtvrtině opakovaně stáhli své manko na pouhé čtyři body, porážku 74:84 už neodvrátili.

"Finsko nám dalo 11 trojek, což už v dalším průběhu turnaje nezopakovalo. Navíc se odborníci shodli na tom, že právě tento tým měl nejvíce organizovanou hru a byl velmi dobře vedený. Bohužel jsme podruhé na šampionátu prohráli a znovu jsme museli dávat hráče dohromady."

Další dvě střetnutí s Gruzií a Anglií zvládl Ulrychův výběr na jedničku. Gruzii zdolal 70:65, přičemž defenzívně laděný druhý poločas skončil nízkým skóre 30:21. "Gruzínci byli velice silní, ale jak u nich bývá zvykem, také velmi nedisciplinovaní," předeslal český kouč.

"Počítali jsme s tím, že trpělivostí a naší českou chytrostí bychom je mohli zvládnout a to se nakonec také potvrdilo. Měli jsme velmi kvalitní útočný doskok a osvědčil se nám i přechod na zónovou obranu."

Před zápasem s Anglií byly karty rozdány naprosto jasně. "Věděli jsme, že když vyhrajeme, tak postoupíme," konstatoval Ulrych.

"Musím přiznat, že jsem nám hodně věřil, protože herní systém anglických basketbalistů je dost divoký. My jsme navíc měli po výhře nad Gruzií hodně sebevědomí a řekli jsme si, že půjdeme tvrdě za postupem do semifinále."

Po výhře 76:58 byl cíl splněn a Českou republiku čekal druhý souboj se silným Bulharskem. A ten se pořádně protáhl. O vítězi totiž rozhodlo až druhé prodloužení! Úspěšnější byli nakonec Češi, kteří vyhráli o jediný koš 90:88.

"Bylo to velmi tvrdé utkání, v němž jsme dlouho vedli. V poslední čtvrtině jsme však o náš náskok přišli a když jsme necelé čtyři minuty před koncem prohrávali o šest bodů, prožíval jsem asi nejhorší chvíle na celém šampionátu," svěřil se Ulrych.

Jeho svěřenci se však i tentokrát dokázali semknout a v závěru základní hrací doby byli dokonce krůček od vítězství. "Po oddychovém čase jsme se zvedli a dokázali naši ztrátu vymazat. Čtyři vteřiny před koncem mohl rozhodnout David Jelínek, ale neproměnil ani jeden trestný hod a zápas dospěl do prodloužení."

Ani první pětiminutové nastavení však o vítězi nerozhodlo a na řadu tak přišlo druhé prodloužení. "V poslední části utkání jsme vsadili na zónovou obranu, kterou jsme v předchozím průběhu zápasu vůbec nehráli a to byl asi klíčový moment. Tento zápas byl pro hráče opravdu vyčerpávající, vždyť například David Jelínek odehrál 50 minut!"

Právě Jelínek byl největší hvězdou semifinálového klání. Bulharsku nasázel 35 bodů! Střelecky táhl svůj tým i ve finále, v němž pomohl 19 body k výhře nad Gruzií 67:54. "Obě družstva chtěla celý turnaj vyhrát, ale Gruzii už vinou nedisciplinovanosti v průběhu turnaje i špatné morálky mimo hřiště chyběly síly," všiml si Ulrych.

Po třech čtvrtinách Česko vedlo o 2 body 48:46, ale ve čtvrté desetiminutovce už povolilo soupeři nastřílet jen 8 bodů a s přehledem dokráčelo k poslednímu triumfu. "Kluci už si to nenechali vzít," radoval se úspěšný kouč.

"Zajímavé bylo, že jsme v prvním poločase dali příležitost všem 12 hráčům, ale přesto jsme vedli. Pro nás byl klíčový semifinálový souboj s Bulharskem, ale tento zápas byl krásným vyvrcholením celého šampionátu."

Klíčovou osobností vítězného týmu byl bezpochyby David Jelínek, který se stal druhým nejlepším střelcem turnaje s průměrem 20,6 bodu na zápas a zároveň byl vyhlášen MVP celého šampionátu.

"David předváděl po celou dobu nejvyrovnanější výkony a myslím si, že ocenění MVP získal naprosto právem," pochválil jej Ulrych.

Dalšími výraznými postavami národního týmu byli Jan Veselý, který byl zařazen do nejlepší pětice turnaje (průměry 13,1 bodu a 12,3 doskoku) a také Jakub Kudláček, jenž skončil druhý mezi trojkaři (úspěšnost 45,7%) i v počtu asistencí (3,8).

"Vyzvedl bych ještě Adama Žampacha a také Martina Gniadka, který byl v roli třetího pivota a v důležitých utkáních nám skutečně hodně pomohl. Poděkovat bych však chtěl všem hráčům, protože se v našem týmu vytvořila ohromná parta. První i dvanáctý hráč byli nedílnou součástí týmu a právě to nám zařídilo postup," doplnil Ulrych.

S výkony svého týmu na evropském šampionátu byl spokojen.

"O postup usilovalo 8 až 9 družstev. Když jsme na turnaj přijeli, věděli jsme, že to bude velice těžké. Podle mého názoru by totiž nejlepších šest družstev z divize B mohlo naprosto hladce konkurovat týmům z divize A," míní český trenér. "Má očekávání hráči nepředčili v tom, že postoupili, ale v tom, že jsme hráli velice dobrý basket."

David Jelínek: Je to můj největší úspěch

Prožil skvělý turnaj. Dovedl svůj tým k celkovému triumfu a k postupu do divize A a navíc byl vyhlášen MVP šampionátu. Kdo? David Jelínek, syn bývalého špičkového českého basketbalisty Josefa Jelínka.

"Celý turnaj byl hodně namáhavý. Kvalita našich soupeřů byla vysoká, sehráli jsme spoustu obtížných zápasů, hlavně pak v závěru turnaje, kdy nám šlo o postup," prohlásila hvězda českého výběru.

Reprezentanti mají za sebou opravdu náročné týdny. V Estonsku museli zvládnout  porci devíti zápasů ve dvanácti dnech.

"Po fyzické stránce to bylo těžké. Po odehrání první skupiny jsme však měli dva dny pauzu a po druhé skupině přišel také jeden volný den, takže jsme si stačili odpočinout a dalo se to zvládnout."

Jelínek strávil na palubovce v každém utkání průměrně 37,6 minuty. V semifinálovém dramatu proti Bulharsku, které rozhodlo až druhé prodloužení, odehrál dokonce 50 minut! V klíčovém duelu nastřílel 35 bodů a protože podával kvalitní výkony po celý šampionát, byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje.

"Určitě je nádherný pocit získat ocenění MVP. Vždyť v Tallinu bylo kolem 200 hráčů a na začátku turnaje jsem na něco podobného ani nepomyslel. V každém případě je to ale hodně příjemné. Náš postup a cena MVP je zatím mým největším úspěchem."

Jelínek se dočkal i pochvaly od otce. "Táta byl hrozně rád, že se mi to povedlo," pousmál se nadějný křídelník. "Je na mě hodně přísný, ale umí taky pochválit."

Druhý nejlepší střelec šampionátu věří, že úspěšný tým z Estonska neřekl své poslední slovo. "V našem týmu se sešla skvělá parta a myslím si, že když budeme takhle pokračovat, tak máme na to, abychom znovu dosáhli něčeho podobného."

Česká reprezentace kadetů vyhrála šampionát divize B v Tallinu. S pohárem pro vítěze pózuje David Jelínek.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

Andrejevová a Paoliniová si podmanily čtvrtfinále, postup slaví také Zverev

5. června 2024  12:30,  aktualizováno  23:47

O posledních postupujících ze čtvrtfinále dvouhry Roland Garros je rozhodnuto. S turnajem se loučí...

Slováci si v přípravě poradili se San Marinem, trefili se i Rigo a Haraslín

5. června 2024  20:38,  aktualizováno  23:26

Fotbalisté Slovenska zvítězili v přípravném zápase před mistrovstvím Evropy na neutrální půdě v...

Volejbalistka Orvošová si zahraje italskou ligu, Rzeszów vyměnila za Řím

5. června 2024  22:25

Další opora české volejbalové reprezentace Gabriela Orvošová si v příští sezoně zahraje italskou...

Svejkovský povýšil. Stal se asistentem trenéra Toccheta ve Vancouveru

5. června 2024  21:34

Bývalý hokejový útočník Jaroslav Svejkovský, jenž žije dlouhodobě v zámoří, byl v klubu Vancouver...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...