Pomohlo nám štěstí, přiznal Petr Czudek

  10:44aktualizováno  11:26
Prostějov - Zdálo se, že si s přehledem kráčejí pro další vítězství. Basketbalisté Prostějova vedli nad brněnským A Plus ŽS osm minut před koncem již o patnáct bodů. Jenže stačila chvilková ztráta koncentrace a rázem bylo všechno jinak. Brno se zvedlo, své manko vymazalo a domácímu týmu nakonec zachraňoval dva body šťastným košem dvě vteřiny před koncem americký křídelník Crisp.

Největší tahák 27. kola Mattoni NBL přilákal do hlediště téměř 1500 diváků, kteří se rozhodně nenudili. Žádný ofenzívní festival se sice v souboji dvou špičkových českých týmů tentokrát nekonal, ovšem i tak se bylo na co dívat.

Prostějovským basketbalistům se náramně vydařil především úsek mezi 26. a 32. minutou. Přelom třetí a čtvrté části hry vyhráli naprosto jednoznačně 22:4 a vypadalo to, že je v cestě za dalším vítězstvím nic nezastaví. Jenže opak byl pravdou.

Brno zvedly dvě Prachovy trojky a hlavně desetibodový příspěvek reprezentačního pivota Petra Bendy. Po jeho druhé tříbodové akci necelé dvě minuty před koncem se náskok hostitelů smrskl na pouhé tři body a znovu bylo o co hrát.

"V těchto okamžicích jsme špatně pracovali v obraně a navíc jsme v útoku neproměnili dvě tutovky," vykládal prostějovský kouč Michal Pekárek. "Když se to sečetlo, zápas se začal prakticky během dvou minut otáčet."

Největší komplikace nastaly domácímu celku až v úplném závěru. Zatímco Tomek minul obě dvě šestky, na druhé straně byli Prach s Markem na čáře trestného hodu stoprocentní a dvacet vteřin před koncem teklo favoritovi do bot - 75:76!

"Měli jsme k dispozici poslední útok, ale ani ten jsme nezahráli podle toho, co jsme si řekli," krčil rameny Pekárek. Přesto nakonec mohl zvednout ruce nad hlavu na znamení vítězství.

Po nepovedené Callahanově střele se totiž zmocnil míče jeho spoluhráč Cameron Crisp a z dobré pozice pod košem se nemýlil. "Na konci jsme zvolili špatnou střelu, ale míč jsme se štěstím doskočili a díky tomu jsme i vyhráli," oddychl si Pekárek.

Ani kapitán domácího družstva Petr Czudek v závěru nemohl uvěřit tomu, že se Prostějov ocitl v roli dotahujícího týmu. "Dvě a půl minuty před koncem jsem se díval na tabuli a pořád jsme vedli o osm bodů," popisoval Czudek hektickou koncovku.

"Říkal jsem si, že Brnu nezbývá nic jiného než takticky faulovat a protože jsme měli na hřišti dobré šestkaře, věřil jsem, že to nějak dohážeme. Jenže Brno bránilo bez faulů, nám se bohužel narozdíl od soupeře několikrát nepodařilo dát koš a najednou jsme po Markových trestných hodech o bod prohrávali."

V posledních vteřinách se štěstí přiklonilo na stranu Prostějova. "Celé utkání jsme měli pevně ve svých rukou, ale pak jsme slibný náskok během chvíle prohospodařili a za poslední minutu a půl jsme si ani nezasloužili vyhrát. Musím přiznat, že jsme zvítězili se štěstím," podotkl Czudek.

Domácí basketbalisté ubránili kvalitního protivníka na 76 bodech, ovšem v klíčových chvílích jejich defenzíva nepracovala tak, jak by měla. "Dostat od Brna 76 bodů není špatné, ale nepozornost v obraně v poslední čtvrtině nás mohla mrzet. O náskok jsme přišli vinou nižší koncentrace," pokračoval ve svém hodnocení trenér Pekárek.

V letošní sezoně to nebylo poprvé, kdy Prostějov pod vlivem jasného vedení polevil. Pekárek to velmi dobře ví. "Musíme si uvědomit, že zápas končí až 40. minutou a ne o tři minuty dříve. Je potřeba udržet maximální koncentraci až do konce utkání, aby se něco podobného neopakovalo."

Prostějov za svým soupeřem výrazně zaostával v doskakování. Callahan a spol. ukořistili pod koši o patnáct míčů méně než Brno (útočné doskoky 6 - 11). V jejich prospěch naopak hovořila statistika míčových ztrát. Zatímco hráči A Plus ŽS ztratili čtrnáct míčů (Roland 4), Prostějovští jen pět!

"V minulém zápase v Děčíně jsme ztratili dvaadvacet míčů a proto jsme s hráči na toto téma mluvili," uvedl Pekárek. "Na severu Čech jsme udělali spoustu nevynucených chyb a to jsme v domácím souboji s Brnem chtěli odstranit. Jsem rád, že se nám to podařilo splnit."

Ve stejném duchu hovořil i rozehrávač Petr Czudek. "V Děčíně šlo o nevynucené chyby, které byly způsobené vyloženě naší hloupostí. Každý jsme si chtěli něco zkusit a dopadlo to tak, jak to v takových případech většinou dopadá."

V sobotu mohl být Czudek mnohem spokojenější. "Řekli jsme si, že takhle to dál nejde," prozradil autor jednadvaceti bodů a osmi finálních přihrávek. "Každého míče jsme si mnohem víc vážili, což pro nás bylo ohromné plus."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi si doma zahrají o světový titul

10. května 2024,  aktualizováno  25.5 21:19

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

ONLINE: Švýcarsko - Česko 0:1. Pastrňák přiblížil zlato, zbývají dvě minuty

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  22:26

Sledujeme online Na velké finále čekal hokejem poblázněný národ čtrnáct let. Teď mu ho český tým dopřává, navrch na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Rekordní návštěvnost na hokejovém MS se vyšplhala na 797 727 diváků

26. května 2024  22:38

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě navštívilo 797 727 diváků. Rekord ze stejných měst z...

ONLINE: Švýcarsko - Česko 0:1. Pastrňák přiblížil zlato, zbývají dvě minuty

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  22:26

Sledujeme online Na velké finále čekal hokejem poblázněný národ čtrnáct let. Teď mu ho český tým dopřává, navrch na...

České volejbalistky v Evropské lize dál vítězí, zdolaly i Slovinsko

26. května 2024  22:17

České volejbalistky ve zlaté Evropské lize vyhrály i svůj čtvrtý zápas. Slovinsko porazily 3:1 a...

Siniaková a Bouzková vstup do Roland Garros zvládly, Krejčíková vypadla

26. května 2024,  aktualizováno  22:11

Aktualizujeme Paříž (Od našeho zpravodaje) Na antukových dvorcích ve francouzském hlavní městě začalo Roland Garros, druhý grandslam tenisové...

Pronájem bytu 2+1/L, 47m2
Pronájem bytu 2+1/L, 47m2

Družstevní, Týnec nad Sázavou, okres Benešov
11 000 Kč/měsíc

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...