Jan Švejda ze Sršňů Sokol Písek přebírá cenu pro nejlepšího střelce Final Four extraligy do 18 let od reprezentačního trenéra Jana Ulrycha.

Jan Švejda ze Sršňů Sokol Písek přebírá cenu pro nejlepšího střelce Final Four extraligy do 18 let od reprezentačního trenéra Jana Ulrycha. | foto: USK Praha / Michael Šob

Pokračuju v první lize, hlásí talent, jenž dovedl Písek ke stříbru mezi juniory

  • 0
Je sběratelem medailí a ocenění. Ty medaile mívají stříbrnou hodnotu. Druhý byl před dvěma lety s basketbalisty do 16 let na mistrovství Evropy, druhý je letos s týmem Sršňů Sokol Písek v české juniorské extralize. A kromě toho se stal nejlepším střelcem finálového turnaje. Jméno? Jan Švejda.

S "tradičním" stříbrem se osmnáctiletý rozehrávač nesmiřuje úplně lehce. Přestože výš už byl jen jednoznačný favorit soutěže USK Praha.

"Šli jsme do zápasu s tím, že nemáme co ztratit. Tohle je krásné, ale všichni jsme doufali, že můžeme USK porazit," mrzelo jej po prohraném finále. Ale: "Samozřejmě zklamání je, ale to za chvilku přejde a budeme si to užívat."

Pro Písek jste získali první medaili v historii, a to před týmy jako Sokol pražský, Ostrava nebo Pardubice. V čem bylo tajemství tohoto výběru?
Je to o tom, že my takhle hrajeme s klukama už odmalička a naše týmová morálka je silná. Hrajeme spolu od osmi, devíti let. Známe se, kamarádíme se. Myslím, že jsme působili jako jedna velká rodina.

Jste sice "jenom" druzí, ale i tenhle úspěch si zasluhuje oslavu. Jaká bude?
Kdybychom vyhráli, asi by byla větší. No, ale neříkám, že to neoslavíme. Myslím, že nás ta mrzutost do večera přejde a že to oslavíme.

Jan Švejda v reprezentačním dresu. V roce 2008 se zasloužil o stříbro z evropského šampionátu šestnáctiletých.

Jan Švejda v reprezentačním dresu. V roce 2008 se zasloužil o stříbro z evropského šampionátu šestnáctiletých.

Sezona vám ale ještě neskončila. Na konci června byste se měli utkat s týmem amerických středoškoláků z Michiganu. Berete to jako rozlučku s úspěšným týmem?
Já ani nevím, jestli ten zápas absolvuju, protože se mi to kryje s reprezentačním srazem. Já si myslím, že o tom ani nikdo moc neví. Vím jen, že to bude. Ale jestli se to pojme jako rozlučka, možná bych jenom přijel, ale nehrál.

Sám připomínáte reprezentaci do osmnácti let. Jakou si děláte naději, že se na mistrovství Evropy podíváte?
Určitě věřím tomu, že se na ten šampionát dostanu. S klukama budeme dobrá parta. Škoda, že se loni sestoupilo do béčka, ale věřím tom, že bychom měli mít šanci postoupit nebo uhrát dobrej výsledek.

Opouštíte kategorii juniorů a míříte mezi muže. Jaká bude vaše basketbalová budoucnost?
Já doufám, že budu pokračovat v Jindřichově Hradci, kde jem odehrál už sezonu v první lize. Co bude dál, to ještě nevím. Příští rok mě čeká maturita. Uvidíme potom.

Jindřichův Hradec - BA Sparta Praha: domácí Jan Švejda a hostující Benjamin Hebl

PRVNÍ LIGA VOLÁ. Jan Švejda (vpravo) v dresu Jindřichova Hradce proti Benjaminu Heblovi z BA Sparta.

A ostatní kluci z týmu?
Někteří ukázali, takže možná budou mít nabídky z první ligy. Moc bych jim to přál. Když tak je v Písku čeká druhá liga mužů. Tam asi skončí většina z nich.

Kdo z vás by se třeba jednou mohl stát hvězdou v nejvyšší soutěži?
Samozřejmě Filip Sahan, ten na to má parametry. Ale ono je to těžké říct. Mohl bych vyjmenovat všechny kluky, nebo taky nikoho. My jsme byli hlavně tým, nebylo to tak, že by za nás hrály čtyři silné individuality. Bude tedy na každém, aby chytnul malou šanci, kterou dostane, a ukázal se.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž