Po sedmi letech se vrací z Opavy domů

O p a v a - Ani stříbrná medaile neudržela basketbalového trenéra Zdeňka Hummela v Opavě. Po sedmi letech se vrací do Nové huti Ostrava. Zdeněk Hummel včera podepsal smlouvu s ostravským klubem na dva roky. "Byl jsem rozhodnutý odejít i v případě, že bychom s Opavou získali titul," řekl novopečený trenér Nové huti Ostrava, který je zároveň i reprezentačním koučem.

Co vás přimělo odejít z úspěšného a respektovaného klubu?
Za prvé v Ostravě bydlím. No a potom jsem chtěl pokračovat v práci trenéra Jaroslava Prokše, který odešel do důchodu.

Jak jste se rozloučil s opavským klubem?
Bylo to až dojemné.  Rozloučit se přišel i opavský starosta, to většinou nebývá zvykem.

Nová huť Ostrava sice patří do širší špičky první ligy a díky odchovancům má pokaždé perspektivní tým, ovšem na výraznější úspěch už čeká dost dlouho. Co bude potřeba zlepšit?
To je složité, podobné to je i s fotbalovým Baníkem nebo hokejovými Vítkovicemi. Je potřeba se v klubu spojit, neházet si klacky pod nohy a tvrdě pracovat. Nová huť funguje na jiné bázi než Kunín nebo Opava, kde má hlavní slovo jeden člověk. Věřím, že to povede k úspěchu.
Zatím se však v klubu hovoří spíš o odchodech než o posilování týmu. Do Kunína už odešel Rostislav Pelikán, do Opavy míří Marek Stuchlý, odejít má Jiří Šebek a přestup zvažuje i Kamil Novák, zatímco z hostování v Kroměříží se vrátil jen Jaroslav Mužík...
Nejvíc jsem zklamaný z odchodu Pelikána, to je zajímavý typ hráče, se kterým se dalo pracovat. Nepotěšil by mě odchod Nováka, ale jinak musíme opět stavět na vlastních odchovancích. Nadějných hráčů je habaděj, ale je fakt, že zkušenou osu potřebujeme. Proto bych byl rád, kdyby se povedla výměna Jiřího Šebka za rozehrávače Petra Welsche z Kunína.

Do kdy byste chtěl mít kádr kompletní?
Nastupuji prvního června. Samozřejmě bych chtěl mít tým kompletní hned, ale z Kunína a Opavy už mám takové zkušenosti, že se kádr postupně doplňuje a dává se dohromady třeba až kolem ledna. Je na mně, abych se s tím vypořádal a připravil tým tak, aby hrál dobrý basket pro lidi. To je můj hlavní cíl v novém klubu.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon