Český basketbalista Patrik Auda (vpravo) střílí přes Anteho Tomiče z Chorvatska.

Český basketbalista Patrik Auda (vpravo) střílí přes Anteho Tomiče z Chorvatska. | foto: Reuters

Z Polska mezi elitu: basketbalista Auda si zahraje španělskou ligu

  • 1
Český basketbalový reprezentant Patrik Auda dohraje sezonu ve španělské lize, oblékne dres Manresy. Šestadvacetiletý účastník loňského mistrovství Evropy dosud patřil k tahounům polského Koszalinu.

Manresa má mistrovský titul z roku 1998, ale v současnosti bojuje o udržení v nejvyšší soutěži. Jedenáct kol před koncem je v tabulce na šestnáctém místě, které jako poslední zaručuje záchranu.

„Viděl jsem pár zápasů, pár sestřihů. Vím, že Manresa má v týmu několik cizinců, ale v současné době také hodně zraněných hráčů. S trenérem jsem chvíli mluvil, ale zatím nedokážu říct, jaký styl basketbalu budeme hrát. Ničeho se ale nebojím a věřím, že si rychle zvyknu na cokoliv,“ uvedl Auda v tiskové zprávě.

Auda si řekl o angažmá v španělské soutěži ACB, považované za nejlepší v Evropě, výkony v polské lize. V dresu Koszalinu, který je těsně za postupovými příčkami do play-off, zaznamenal 206 centimetrů vysoký hráč v průměru 14,4 bodu a 6,5 doskoku na zápas.

Před příchodem do Koszalinu hrál jednu sezonu za jiný polský celek Kutno. Předtím působil v Brně, v akademii na Kanárských ostrovech a v americké univerzitní lize NCAA, kde oblékal dres Seton Hall.

Ve španělské lize hrají také Tomáš Satoranský (Barcelona), Ondřej Balvín (Sevilla) a Pavel Pumprla (Estudiantes). Na premiéru čeká devatenáctiletý Šimon Puršl, který se už několikrát posadil na lavičku Zaragozy.

„Bude zajímavé se s klukama potkat na palubovce i mimo reprezentaci. Na ty zápasy se zvlášť těším,“ řekl Auda.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž