Pardubický basketbalista Viktor Půlpán donáší míč do ostravského koše.

Pardubický basketbalista Viktor Půlpán donáší míč do ostravského koše. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Hráli jsme skvělý basket, těšilo pardubického mladíka Půlpána po USK

  • 0
Když kouč Tomáš Bartošek po středeční výhře pardubických basketbalistů nad USK Praha (77:62) vybíral muže zápasu, vyzdvihl kolektivní výkon týmu, z nějž bodově nikdo výrazněji nevyčníval. Nakonec však vyřkl jméno 19letého rozehrávače Viktora Půlpána.

Po zásluze. Pardubický talent měl stoprocentní střelbu, dal 12 bodů, přidal šest asistencí a pět zisků a u šatny spokojeně vykládal: „Po dvou předchozích zápasech v aréně, které se nám nepovedly, jsme to tu zlomili a hráli skvělý basket. Chtěli jsme hrát agresivně a rychle a myslím, že to se nám povedlo. Občas tam byla nějaká chybička, ale to je v každém utkání.“

USK jste vůbec nepustili do vedení, ale dlouho se držel. Bylo to o trpělivosti?
Té tam muselo být hodně, protože jsme se nimi tahali celý první poločas. Bylo to o pět bodů, což do koncovky není nic. Na konci třetí čtvrtiny nám pomohlo, že jsme se trefili z dálky. Já dal jednu trojku, další Jobi (Wall). Tohle nás vždycky nakopne. I druhý tým pak začíná cítit, že se dostáváme do našeho tempa a hrajeme rychle. Tam se ten zápas rozhodl pro nás.

Pražany se vám dařilo uhlídat až do časového limitu, nebo jste je nutili do střelby v poslední možné chvíli. Byl to častější jev než v jiných zápasech v nedávné době?
Přišlo mi, že ano, USK hraje v útoku hodně rozvážně nájezd a výhoz. My jsme je nechtěli nechat chodit samotné do koše. Věděli jsme, že budou naši obranu hodně napichovat - nejsou až tak dobří střelci, proto jsme je nechávali vystřelit. To se vyplatilo, protože někdy přešli pozici a potom už to ani nestihli.

V aréně jste byli zvyklí hrávat dřív, ale po přesunu na Dašickou už tomu tak není. Byl návrat sem složitý?
Nechtěli jsme myslet na to, že hrajeme v jiné hale, na to se nelze vymlouvat. Pár zápasů už jsme tu odehráli. Byli jsme si tu zatrénovat. Chtěli jsme v aréně předvést stejný výkon jako na Dašické nebo na Dukle. Samozřejmě že tam víme mnohem lépe, jak se třeba míč odráží od koše a tak, ale na to jsme si brzy zvykli.

Jak byste v sobotu chtěli venku vyzrát na Ostravu?
Ostrava teď hraje výborně, my musíme hrát stejně jako tady, agresivně, rychle, nenechat je doskakovat v útoku a rozběhnout. Hrát svoji, a ne jejich hru. Nenechat volné jejich střelce, kteří jsou vynikající. To bude odlišné od zápasu s USK.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž