Tomáš Vyoral z Pardubic při trestném hodu v zápase s Brnem.

Tomáš Vyoral z Pardubic při trestném hodu v zápase s Brnem. | foto: mmcité1 Basket Brno / Jan Russnák

Basketbalisté Pardubic se hodlají vrátit k poctivé obraně

  • 0
Období od půlky ledna není pro pardubické basketbalisty zrovna výsledkově nejpříznivější. Jedna domácí porážka od Opavy, dvě venkovní (v lize a ve čtvrtfinále poháru) s krajským rivalem ze Svitav... V sobotu proti Kolínu, který je v tabulce desátý, by průběžně čtvrtá Beksa zkrátka potřebovala zase pořádně zabrat. Úvodní rozskok je v hale Dašická naplánován na 18. hodinu.

V tréninku se teď Beksa zaměřovala především na obranu. Proč? „V posledních utkáních to byl společný jmenovatel našeho neúspěchu,“ konstatoval pardubický asistent Adam Konvalinka.

V uplynulých čtyřech duelech (Opavě předcházelo domácí vítězství nad pražským USK) Pardubice od soupeřů inkasovaly vždy minimálně 80 bodů, v poháru dokonce rovnou stovku. „To, co nás zdobilo na podzim, nám teď bohužel absolutně chybí,“ dodal Konvalinka na téma obrany.

Už ve středu ve Svitavách Bekse na palubovce scházel zraněný rozehrávač Viktor Půlpán, což bylo citelné oslabení týmu, a nejinak tomu bude i tentokrát. Naproti tomu Kolín před dvěma týdny posílil o Anthonyho Durhama, amerického rozehrávače či křídlo, který má po třech odehraných kolech průměr vyšší než 20 bodů na zápas.

„Durham Kolínu určitě pomůže v boji o předkolo a udržení soutěže,“ mínil kouč Konvalinka. „Z našeho pohledu je to další hráč, na kterého si musíme dát pozor, stejně jako na rozehrávače Číže s Igrutinovičem a pivota Machače. Pokud chceme pomýšlet na úspěch, musíme týmovým pojetím v obraně eliminovat všechny hráče našeho soupeře,“ pokračoval.

V listopadu sice Beksa v Kolíně uspěla s totální ofenzivou, kterou vedl reprezentant Tomáš Vyoral (podrobněji viz box vpravo), ale na to se v pardubické odvetě asi vážně nedá moc spoléhat.

„Pokud se nám podaří soupeře udržet na uzdě a nedovolíme mu jednoduše a opakovaně skórovat z doskoků, tak to bude dobré. Bude záležet jen na našem výkonu,“ zdůraznil trenér Konvalinka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž