Jobi Wall (vpravo) z Pardubic v utkání s litevským Šiauliai.

Jobi Wall (vpravo) z Pardubic v utkání s litevským Šiauliai. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalisté Pardubic si vysloužili Francouze, Maďary a Rumuny

  • 1
Francouzské Pau, maďarský Székesfehérvár a rumunská Kluž. To jsou protivníci, na které se příznivci pardubického basketbalu mohou těšit ve skupině „O“ druhé fáze FIBA Europe Cupu, do níž Beksa pronikla středečním vítězstvím v Tipsport areně nad litevským BC Šiauliai 89:85. První mač Východočechů v Pau by se měl hrát 14. prosince, čas bude teprve upřesněn.

Každopádně do něj mohou jít s čistou hlavou; základní skupina ukázala, že se pardubická sestava nemá v Europe Cupu čeho bát. „Před sezonou jsem říkal na tiskovce, že se budeme snažit postoupit ze skupiny,“ připomněl po triumfu nad Šiauliai kapitán Pardubic Radek Nečas.

„Po rozlosování jsme věděli, že tyto týmy budou strašně vyrovnané, což se potvrdilo. Když se podíváme na výsledky, první tři (Cmoki Minsk, Pardubice a Apoel Nikósie) mají mezi sebou zápasy o pět šest bodů. Pro nás bylo v posledním zápase dobře, že do toho Šiauliai nezasáhlo,“ poznamenal Nečas.

Jeho mužstvo mělo před závěrečným mačem ve skupině osud do značné míry ve vlastních rukou, což ho hlavně v úvodu střetnutí svazovalo. „Do zápasu jsme nevstoupili úplně koncentrovaně, bylo to takové vlažnější, jako kdybychom si mysleli, že ten postup už máme v kapse,“ mínil Nečas.

Když pak ve druhé čtvrtině Šiauliai překlopilo vedení na svou stranu, musel trenér Levell Sanders Beksu usměrnit při time-outu. „Stalo se to samé jako v prvním vzájemném zápase, dali jsme jim příležitost k útočným doskokům. Tam jsme vedli asi o deset bodů, kouč si vzal oddechový čas a pak na nás nastoupili. Martynas Echodas měl doskoky, dali nějaké trojky a teď bylo jako přes kopírák. Chtěl jsem to klukům připomenout,“ řekl kouč Sanders.

„Zlepšenou hrou v dalším průběhu jsme potom dokráčeli k vítězství,“ doplnil pivot Nečas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž