Nymburský pivot Martin Peterka (vlevo) v utkání s Pardubicemi proti Kamilu...

Nymburský pivot Martin Peterka (vlevo) v utkání s Pardubicemi proti Kamilu Švrdlíkovi. | foto: ERA Basketball Nymburk / David Šváb

Švrdlík po porážce: Nymburk nám naboural timing v útoku

  • 0
Zase se přesvědčili o tom, že když úřadující šampioni z Nymburka zaberou naplno, prakticky se s nimi nedá hrát. To bylo tak. Pardubičtí basketbalisté se v 25. minutě sobotního duelu po skvělé šňůře ke Středočechům přitáhli na pouhé čtyři body. Hala na Dašické bouřila, ti nejoptimističtější fanoušci domácí Beksy možná začínali větřit senzaci.

Jenže po timeoutu nymburského kouče Amiela rychle poztráceli veškeré iluze. Hosté nastříleli deset bodů v řadě, získali definitivně jistotu a v Pardubicích nakonec vyhráli jednoznačně 85:61. Tabulce Kooperativa NBL dál neohroženě vládnou, Beksa zůstala průběžně třetí.

„Po sérii chyb jsme Nymburku dovolili znovu odskočit na dvouciferný rozdíl,“ komentoval inkriminovanou pasáž ve třetí periodě pivot Beksy Kamil Švrdlík. „Párkrát zůstali na trojce volný Vojta Hruban nebo Martin Peterka, kteří to bohužel trestali,“ konstatoval.

Pro hráče Pardubic bylo naopak tou dobou extrémně obtížné se vůbec probít na dostřel nymburského koše, tak dotěrná byla obrana mnohonásobných mistrů. Pokusy z krkolomných pozic měly minimální naději na úspěch; domácí v tísni spíš nahrávali soupeři do ruky a ten si s nabízenou šancí uměl poradit.

„Hosté nás vytlačili z míst, na kterých jsme chtěli chytat balony, a narušili nám timing našich útočných akcí. To nás trošku dostalo z tempa a nebyli jsme schopni se pravidelně prosazovat. Na 61 bodů se samozřejmě doma nedá vyhrát,“ podotkl Švrdlík.

Oba týmy v zápase nasbíraly totožný počet doskoků (42). V přesnosti zakončení útoků však měl Nymburk výrazně navrch. Zejména z perimetru: pomohl si i rovnými deseti trojkami, zatímco Beksa proměnila pouhé tři.

„Byl to zápas dvou velmi kvalitních týmů,“ řekl chorvatský křídelník Ozren Pavlovič, jehož 18 bodů bylo v Bekse nejvíc. „Měli jsme možnost vidět, proč je Nymburk v české lize zatím neporažený. Ze začátku nám to padalo, ale jak jsme začali více prohrávat, nebyli jsme už mentálně tak pozitivní. Podali jsme myslím celkově dobrý výkon, ale oni zkrátka hráli lépe a zaslouženě zvítězili,“ doplnil.

„Pro nás je dobře, že jsme odehráli takhle těžký zápas, který se hrál opravdu ve velkém tempu. Doufám, že se to projeví v následujících utkáních,“ přál si Švrdlík.

Tím nejbližším je pro Beksu dnešní klání 4. kola Českého poháru v Ostravě, jehož úvodní rozskok je naplánován na 17.30.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž