Ostravě bude chybět pivotman Pospíšil

  13:56aktualizováno  14:27
Praha - Velkou ztrátu utrpěli ostravští basketbalisté po sedmém kole Mattoni NBL. Reprezentační pivot Zbyněk Pospíšil je totiž v nemocnici a jeho návrat na palubovku v následujících týdnech je vyloučen. Největším lákadlem 8. kola prvoligové soutěže je souboj Mlékárny Kunín s brněnským A Plus, zajímavé bude i severočeské derby mezi Ústím a Děčínem.

SČP Ústí n. L. - BK Děčín
(26. 11. v 16 hodin)

Severočeské derby bývá pokaždé velice prestižní záležitostí a jiné to určitě nebude ani tentokrát. Oběma týmům se start do letošního ročníku Mattoni NBL vydařil a v tabulce je od sebe dělí jediné vítězství. Domácí Plynaři tak v případě dvoubodového zisku svého rivala dostihnou.

"Rozhodně chceme proti Děčínu zabojovat a urvat vítězství," hlásí odhodlaně trenér Jan Šedivý. Největší soupeřovu hvězdu, rozehrávače Sanderse, velice dobře zná ze svého předchozího působení v Děčíně. Jak se na něj ústečtí basketbalisté připraví?

"Sanders se nejen dokáže prosadit bodově, ale zároveň na sebe výborně váže hru a připravuje střelecké pozice pro své spoluhráče. My se budeme snažit eliminovat alespoň jednu z těchto jeho dvou předností. Buď jím nastřílené body, nebo se vynasnažíme, aby si nezahráli ostatní," dodal Šedivý.

Jeho protějšek na děčínské střídačce Pavel Budínský se domnívá, že Ústí má letos kvalitnější tým než v uplynulé sezoně. "Nakoupili Novotného s Vrchotou, kteří už mají něco za sebou a přinesli do týmu oživení. Proto se nedivím, že Ústí v lize předvádí dobré výkony."

Co Budínský považuje za nejsilnější zbraň domácích? "Uvedl bych tříbodovou střelbu. V četnosti střelby z tříbodové vzdálenosti je Ústí první a také průměr téměř deseti úspěšných trojek na utkání je pro nás varující," říká děčínský kouč. "Rozhodně soupeři nechceme dovolit střelbu z otevřených pozic."

Handicap Brno - Synthesia Pardubice
(26. 11. v 16.30)

Brněnský tým se představí na své palubovce již popáté, ale ještě ani jedinkrát ji neopouštěl s vítěznými pocity. Proti Pardubicím bude chtít nepříjemnou sérii domácích nezdarů prolomit, byť to bude mít velice těžké, neboť Východočeši zatím v letošní sezoně předvádějí solidní výkony.

"Je to jeden z týmů, které bychom mohli porazit," přikyvuje domácí trenér Zdeněk Janík. "Víme, že Pardubice jsou velmi zkušeným družstvem. Mají ve svém středu hráče, kteří dříve působili v Nymburku. Myslím si však, že jsou na tom v jednom směru podobně jako my: také mají užší hráčský kádr."

První muž brněnské lavičky si přeje, aby se jeho svěřenci konečně dokázali výrazněji střelecky prosadit. "Konečně už musíme dát body," přeje si Janík. "Pokud se nám bude dařit střelecky, mohlo by to být v pořádku. Střelba je totiž naším zásadním problémem."

Synthesia je naopak výsledkově úspěšná výhradně na své palubovce, kde získala všechny čtyři dosavadní vítězství. Tři z nich navíc vybojovala v uplynulých třech kolech, kdy svěřenci trenéra Stanislava Petra postupně přehráli Sadskou, Ústí n. L. a pražský USK.

"Tři domácí výhry jsou perfektní, ale neměly by takovou váhu, kdybychom je nepotvrdili nějakým vítězstvím z cizí palubovky," míní trenér Petr. "A na půdě Handicapu se nám k tomu naskýtá ideální šance."

Pardubický kouč si uvědomuje, že Brno prochází krizovým obdobím a jeho tým by z toho velice rád vytěžil další dvoubodový zisk. "Soupeřův tým letos nemá takovou sílu, jako v loňské sezoně. Je v něm jen šest až sedm hráčů, kteří se zapojují do hry, lavička už je slabší. Navrch bychom měli mít zejména pod košem, kde máme určitě kvalitnější hráče."

BK Prostějov - NH Ostrava
(26. 11. v 17 hodin)

Prostějovským basketbalistům se v posledním zápase podařilo uspět na palubovce A Plus Brna a dva body budou chtít získat i v souboji s Ostravou. Domácí tým je v tomto souboji jednoznačným favoritem, zvláště když se hostující trenér František Rón musí obejít bez reprezentačního pivotmana Zbyňka Pospíšila.

"Zbyněk je v nemocnici, kam ho odvezli po skončení minulého zápasu s podezřením na trombózu v rameni, která se následně potvrdila," uvedl trenér Rón. "Zbyněk musel celý týden zůstat na JIP, kde mu rozpouštěli krevní sraženinu a zjišťovali, co ji zapříčinilo."

Až poté totiž lékaři mohli rozhodnout o dalším postupu léčby. "Poslední verze zní tak, že Zbyněk podstoupí operaci, protože má hodně přiblížené první žebro ke klíční kosti a to zapříčinilo špatný průtok a srážení krve v krevním řečišti v rameni," upřesnil Rón.

Jeho družstvo čeká v Prostějově velice těžká prověrka. "Zbyňka musíme nahradit ještě větší bojovností, než je obvyklé. Na hráče z perimetru pak budeme vyvíjet co největší tlak, aby neměli dostatek času na spolupráci s pivoty. Pokud jim totiž necháme volnost, aby mohli posílat míče na své podkošové spoluhráče, tak nemáme šanci."

Rozhovor se Zbyňkem Pospíšilem najdete na www.basket.idnes.cz dnes ve večerních hodinách.

Mlékárna Kunín - A Plus ŽS Brno
(26. 11. v 17 hodin)

Ani jednomu z těchto dvou týmů se v minulém kole nedařilo. Domácí basketbalisté utrpěli překvapivou porážku na Letné, brněnský tým pak klopýtl vůbec poprvé v této sezoně, když doma po špatném výkonu nestačil na Prostějov.

"V současné době jsme po náročném cestování k pohárovým zápasům ve větším útlumu," posteskl si Miroslav Pospíšil, trenér A Plus Brna. "Dvě noci, které jsme strávili v letadle, se na hráčích negativně projevily. V duelu s Prostějovem to bylo hodně znát. Teď je otázkou, jak rychle se z toho dostaneme."

Druhá klíčová otázka před utkáním v Novém Jičíně podle Pospíšila zní, zda se jeho podřízeným podaří zastavit či alespoň přibrzdit Freda Warricka. "Svůj tým střelecky drží a pro výsledek střetnutí bude naše obrana na tohoto hráče velice důležitá. Uvidíme, jak se s tím hráči vyrovnají."

Jenže podle slov domácího trenéra Zdeňka Hummela je možné, že Warrick vůbec nenastoupí! "Na Spartě dostal koňara a vůbec netrénuje," pokrčil rameny zkušený trenér. "Kromě něj je nejistý start rozehrávače Chavise, který má problémy s kotníkem."

Pokud by z novojičínské sestavy vypadly obě americké opory, bude mít Hummel velice složitou úlohu. "Porážka na Spartě zapůsobila na celý kolektiv velice negativně, stejně jako na vedení klubu. Neúspěch proti Spartě je totiž vždy velice nepříjemný. S Brnem očekávám velice zajímavý zápas, protože A Plus se poslední utkání také nevyvedlo."  

BK Sadská - Sparta Praha
(26. 11. v 17 hodin)

Sedm zápasů v řadě bez jediného vítězství nenechalo vedení nováčka Mattoni NBL v klidu a na lavičce Sadské došlo k výměně trenéra. Dosavadní kouč Jaroslav Kantůrek skončil a na jeho místo přišel Petr Hybler.

"Na zápas proti Spartě se samozřejmě těším, ale zároveň se ho i trochu obávám, protože jsem dosud absolvoval s kompletním družstvem pouze jediný trénink. A nastoupit do rozjetého rychlíku je velice těžké," uvedl Hybler.

Toho čeká premiéra proti Spartě a poté další náročné duely s A Plus Brnem, Prostějovem a dvojzápas s Mlékárnou Kunín. "Po sedmi porážkách bychom určitě chtěli vyhrát a protože další čtyři utkání jsou s opravdu těžkými soupeři, tak by právě střetnutí se Spartou mělo být tím, v němž by se nám mohlo podařit získat dva body."

Basketbalisté Sparty jsou po vítězství nad Mlékárnou Kunín pochopitelně v úplně jiném rozpoložení. Jenže pozor: "Pokud chceme potvrdit vzestupnou tendenci naší hry, tak musíme jet do Sadské vyhrát," burcuje své hráče trenér Jaromír Geršl.

Dobře totiž ví, že v případě nečekaného klopýtnutí by předchozí výhra ztratila svou hodnotu. "Hráči si nesmějí myslet, že když porazili Kunín, tak zápas se Sadskou bude procházkou růžovým sadem. Kluky o tom přesvědčuji již od pondělka, ale jak mé přesvědčování dopadne, uvidíme až v sobotu večer," pousmál se sparťanský kouč.

Ze soupeřových hráčů si Sparta musí dát pozor zejména na Šebka. "Právě on je jednoznačně nejnebezpečnějším hráčem Sadské, což potvrdil i proti Nymburku. V okamžicích, kdy tým neví co dál, na sebe umí vzít odpovědnost a dokáže útočit s vysokým procentem úspěšnosti," doplnil Geršl.

ČEZ Basketball Nymburk - USK Praha
(26. 11. v 19.30)

Nymburk si pořádně zvedl sebevědomí vítězným pohárovým utkáním v Izraeli. Výběr trenéra Ježdíka se vrátil do České republiky až ve čtvrtek, ovšem na jeho "povinnosti" uhrát proti vysokoškolákům další, v pořadí už sedmé ligové vítězství to bezesporu nic nemění.

Zvláště když hostující kouč Petr Treml přiveze značně okleštěný tým. "Bosák si na konci první čtvrtiny předchozího zápasu v Pardubicích vykloubil rameno a minimálně tři týdny bude mimo hru. Navíc zatím netrénuje ani Tomáš Hrubý, který má nateklé koleno a ani on pravděpodobně nenastoupí."

Hráči USK však vědí, že se dá na nymburské palubovce odehrát velice solidní utkání. "Dokázalo to Ústí, tak proč bychom to neměli zkusit my?" říká Treml. "Do hry se více zapojí Marian Přibyl, příležitost dostanou vzhledem ke zraněním Bosáka a Hrubého i další hráči. Zápas bereme jako dobrou přípravu pro další utkání a každý úsek hry, který dokážeme odehrát vyrovnaně, bude pozitivní."

Nymburský trenér Michal Ježdík upozorňuje především na dva aspekty, jimiž se vyznačuje hra USK. "Především jde o nasazení na obranné polovině hřiště a také o rychlý protiútok," vyjádřil se Ježdík na webových stránkách nymburského klubu.

"Musíme hrát se stejnou intenzitou na obou polovinách hřiště. Většina soupeřových akcí jde přes rozehrávače Václava Hrubého, všechny první přihrávky směřují na něho. Také toto se budeme snažit eliminovat."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Čas je tři… Jak Roger Bannister zvládl nemožné a změnil tím atletický svět

5. května 2024

Seriál Pokud se pokusíte zaběhnout míli pod čtyři minuty, zemřete. Rozpukne se vám srdce námahou. Překonat...

A teď Premier League, pane Hladký? Vašek je v plánech Ipswiche, věří agent

5. května 2024

Premium Říká vám něco anglické město Salford? Pokud ne, vůbec nic se neděje. Hlavně se netrapte, jestli...

Verstappen vyhrál sprint i kvalifikaci v Miami, druhý byl vždy Leclerc

4. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:44

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál sprint i kvalifikaci ve Velké ceně Miami...

Řežba do poslední chvíle. Titul v Madridu slaví Šwiateková, přemohla Sabalenkovou

4. května 2024  21:57

Ten rozdíl byl opravdu minimální. Diváci napětím ani nedutali, pak zase vyskakovali ze sedadel,...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....