Orlando a Boston mají jen krůček k postupu

  2:28
New York - Další dva týmy mají na dosah postup do semifinále konference. Poměrně překvapivě jsou to šestý a osmý nasazený tým Východní konference - Boston Celtics a Orlando Magic - kteří se ujali ve svých sérií proti Indianě a Detroitu vedení 3:1 na zápasy. Naopak srovnáno 2:2 je v sérii mezi Minnesotou a Lakers, když obhájci titulu udolali Timberwolves na své palubovce 102:97.
Boston - Indiana 102:92 (stav série 3:1)
Jen poslední krůček dělí šestý nasazený tým východu Boston Celtics k tomu, aby vyřadil třetí nejlepší tým základní části Indianu - hlavní zásluhu na tom má skvělý Pal Pierce, který zaznamenal 37 bodů, 10 doskoků a 7 asistencí. Indiana začala utkání velmi dobře a po celý první poločas vedla - na začátku třetí čtvrtiny vedla už o16 bodů (!), ale pak přišel dokonalý obrat - Pierce za zbytek třetí čtvrtiny nastřílel 21 bodů a Celtics ji vyhráli další úsek hry 37:10!! Pierce nastřílel dokonce 32 bodů za druhý poločas a tím překonal rekord klubu. Hosté na něho zkoušeli všechno možné, ale neuspěli - ani vyhlášený obránce Ron Artest na něj tentokrát vůbec nestačil.

Za Indianu se opět nejvíce prosadil Jermaine O´Neal (25 bodů a 19 doskoků), kterému sekundoval Brad Miller, ale ani oni se v klíčovém úseku hry vůbec neprosadili. Double-double si na konto připsal také Jamaal Tinsley (11 bodů a 13 asistencí), naopak se opět vůbec nedařilo Reggiemu Millerovi (jen 3 body). Boston vyhrál na trojky 12:2!, navíc velmi dobře útočně doskakoval (10-5). Páté utkání série se hraje v Indianě už v úterý.
Střelci: Pierce 37b. a 10d., Delk 21, A.Walker 17b. a 11d., McCarty 13 - J.O´Neal 25b. a 19d., B.Miller 21, Mercer 12, Tinsley 11b. a 13as.

L.A.Lakers - Minnesota 102:97 (stav série 2:2)
Obhájci titulu si asi hodně oddychli - Shaquille O´Neal nasbíral 34 bodů, 23 doskoků a 6 asistencí, Kobe Bryant přidal 32, když navzdory špatné úspěšnosti střelby z pole zářil v poslední čtvrtině, a Lakers dokázali srovnat stav série na 2:2, i když těsně před koncem třetí čtvrtiny prohrávali už o 11 bodů. Utkání začalo soubojem O´Neal - Garnettm když hostující superhvězda hvězda začala střelbou 4/4 a zdálo se, že Minnesota má mírně navrch (navíc se zranil domácí Rick Fox). Lakers však poté předvedli dvouminutovou smršť (11:2), šli do osmibodového vedení a chvilku to dokonce vypadalo, že zápas bude jejich exhibicí. Shaq už za prvních 8 minut zaznamenal 15 bodů a 8 doskoků!, ale hosté vůbec neztráceli klid a koncovku čtvrtiny vyhráli 9:0 (25:26).

V druhé čtvrtině se střelcům úplně přestalo dařit a za stavu 33:30 nepadl více než 4 minuty ani jediný koš - rychleji se vzpamatovali hosté a díky třem trojkám Troye Hudsona šli do mírněho vedení (Hudson 11 bodů za poslední 3 minuty poločasu). Ve třetí čtvrtině se probudili znovu Garnett (za 1.čtvrtinu dal 10 bodů a za druhou ani jeden) a Minnesota postupně zvyšovala vedení. Po další trojce Hudsona to bylo už 63:74, ale Lakers ještě do konce čtvrtiny šňůrou 8:0 snížili na 71:74. Minnesota i na začátku poslední čtvrtiny mírně vedla (díky náhradníkovi Rodu Stricklandovi), ale maximálně jen o 6 bodů a bylo jasné, že se schyluje k dramatu. Čtyři a půl minuty před koncem šli Lakers po koši Deveana George poprvé do vedení (88:87, poprvé od 2.čtvrtiny), které už udrželi do konce. Kobe Bryant proměnil v koncovce všech 8 trestný hodů, důležitou trojku trefil znovu George.

Timberwolves sice snížili na rozdíl jediného bodu (Garnett trojka - 95:96), ale O´Neal 19 sekund před koncem dopíchl do koše střelu Bryanta a bylo to znovu o 3 body. Naději mohl ještě vykřesat Garnett, ale 15 sekund před koncem minul dva trestné hody (do té doby to měl 7/7). Bryant se naopak ze šestky v posledních sekundách nemýlil. Minnesota se v závěru jen těžko prosazovala proti výborné obraně Lakers, navíc na lavičce náhradníků "vystydl" Troy Hudson a za poslední čtvrtinu nedal ani bod. V "bitvě o přežití", jak to označil kouč Lakers Phil Jackson, zahrála domácím slušně lavička náhradníků, která konečně přestřílela své protějšky (25:16). Lakers sice měli o něco horší úspěšnost střelby z pole, ale méně ztráceli míč, stříleli víc šestek a především lépe útočně doskakovali - Shaquille O´Neal hrál konečně tak agresívně, jak od něj Lakers potřebují a nasbíral víc útočných doskoků než celý tým hostů - 18-8 (Shaq 10!). Pátý zápas se hraje v úterý v Minnesotě.
Střelci: S.O´Neal 34b. a 23d., K.Bryant 32, Shaw 10 - Garnett 28b. a 18d., Hudson 28, Szczerbiak 15

Orlando - Detroit 100:92 (stav série 3:1)
Orlandu chybí už jen jediné vítězství k tomu, aby se stalo teprve třetím týmem historie, který jako osmý nasazený vyřadil vítěze konference. Tracy McGrady tentokrát nastřílel 27 bodů a k tomu přidal 9 asistencí, opět výborně ale hráli i Drew Gooden, který nasbíral 20 bodů a 13 doskoků, a Darrell Armstrong, který přidal 18 bodů. Orlando bylo schopno udržet proti nejlepší obraně NBA úspěšnost své střelby z pole na 50% a chvílemi jako by jeho hráčům spadlo do koše úplně všechno - vrcholem byla zázračná střela Darrella Armstronga zhruba 6 minut před koncem, která zvýšila vedení domácích na 95:77 a definitivně pohřbila naděje hostů. Pistons už nevyhráli 12 zápasů playoff na palubovkách soupeřů v řadě za sebou, když ani tentokrát se proti Orlandu nedostali přes hranici 43% střelby z pole.

Hostující Chauncey Billups nastoupil přes bolest v naraženém svalu a byl nejlepším střelcem hostů s 25 body, ale dařilo se mu v podstatě jen v první čtvrtině - od začátku druhé minul 11 z 12 střel! Detroitu nepomohl ani skvělý výkon Bena Wallace, který nasbíral 12 bodů (6/8 z pole), 24 doskoků (z toho 11 útočných) a 7 získaných míčů, tentokrát se naopak vůbec nedařilo dosud nejlepšímu střelci Richardu Hamiltonovi (jen 5 bodů za 35 minut). Zápas probíhal velmi podobně jako třetí vzájemný souboj - Detroit vyhrál první čtvrtinu 19:29, ale pak se mu úplně přestalo dařit a domácí převzali inciativu. Rozhodující chvíle přišly ve třetí čtvrtině, kdy Orlando vyhrálo úsek hry 18:0! - druhá a třetí čtvrtina skončily v součtu celkem 62:38. Páté utkání se hraje ve středu v Detroitu, Orlando nepostoupilo do druhého kola playoff od roku 1996.
Střelci: McGrady 27, Gooden 20b. a 13d., D.Armstrong 18, Giriček 10 - Billups 25, C.Robinson 14, B.Wallace 12b., 24d. a 7 zisků, J.Barry 10

Portland - Dallas 98:79 (1:3)
Oslabený Portland (bez Pippena, Sabonise, Dereka Andersona a v závěru i Dalea Davise) dokázal přece jen Dallas alespoň jednou porazit a konečně tak přerušil sérii už 10 porážek v řadě v playoff. Ještě žádnému týmu NBA se v historii nepodařilo otočit sérii ze stavu 0:3 na zápasy, ale kouč Maurice Cheeks měl přesto ze své první výhry v plaoyff vůbec velkou radost: "Ani si nedovedete představit, jak důležité tohle vítězství je," řekl po zápase s úsměvem. Velký podíl na výhře měl trochu překvapivě Zach Randolph (25 bodů a 15 doskoků) a především velmi špatná střelba Dallasu ve druhé půli. První poločas byl zcela vyrovnaný a Dallas dokonce mírně vedl (49:52), ale pak hosté nepochopitelně zkolabovali a za celou druhou půli nastříleli jen 27 bodů!, když v rozhodujícím úseku hry minuli 10 střel za sebou. Od poloviny třetí čtvrtiny (59:58) domácí vyhráli následující úsek hry 21:0!! a vypracovali si až 24-bodový náskok, který v nepříliš pohledné čtvrté čtvrtině proti náhradníkům udrželi. "Nevím, co bych vám měl o té třetí čtvrtině říct," krčil nad skóre 33:10 rameny kouč hostů Don Nelson. "Jsem velmi zklamán, z nějakého důvodu jsme byli úplně bez života. Přehráli nás ve všem a já jsem ve čtvrté čtvrtině rozhodl, že bychom se měli asi šetřit na další zápas."

Domácím kromě Randolpha zahráli velmi dobře Rasheed Wallace (23 bodů) a Damon Stoudamire (17 bodů a 11 asistencí), hosté měli v podstatě jedinou oporu v Dirku Nowitzkim, který nastřílel 17 bodů za druhou čtvrtinu a celkem 22 za poločas, ale za celou druhou půli přidal jen 4 body. Nick Van Exel přidal 18 bodů, ale 8 z nich přišlo už za rozhodnutého stavu. Nejpodstatnější čísla: Mavericks měli úspěšnost střelby v druhé půli jen 27%, poměr ztracených míčů 8:15 (Dallas přitom ztrácel v základní části nejméně míčů ze všech týmů NBA), navíc Portland střílel 42 trestných hodů, zatímco hosté jen13!! Páté utkání série se hraje ve středu v Dallasu.
Střelci: Randolph 25b. a 15d., R.Wallace 23, Stoudamire 17b. a 11as., Wells 16, D.Davis 12 - Nowitzki 26b. a 11d., Van Exel 18

Phoenix - San Antonio 86:84 (2:2)
Náhradník domácích Jake Voskuhl podle svých vlastních slov ještě nikdy v životě netrefil ani jedinou vítěznou střelu - pro Phoenix ta jeho premiérová nemohla přijít v lepší čas. Phoneix předvedl "stíhací jízdu" ve čtvrté čtvrtině a Voskuhl přesně 2,3 sekundy před koncem střelou přes hlavu přes Tima Duncana rozhodl o tom, že Suns vyrovnali stav série na 2:2 a nejlepšímu týmu základní části ligy nadále pořádně ztěžují život. Nejlepší střelec hostů Tim Duncan, který nasbíral 24 bodů a 11 doskoků, netrefil se závěrečným klaskonem těžkou vyrovnávací střelu. Největším problémem San Antonia v zápase byly ztracené míče - "spáchali" jich celkem 25!! a Phoenix z toho vytěžil 33 bodů. Za domácí nejlépe střílel Stephon Marbury, který přes problémy s naraženou rukou zaznamenal 18 bodů, o bod méně přidal Shawn Marion a veterán Penny Hardaway si na konto připsal 13 bodů a 7 asistencí, včetně té poslední na vítěznou Voskuhlovu střelu. Za hosty se střelbou 7/8 z pole (5 trojek) blýskl Bruce Bowen, který zaznamenal 19 bodů, ale v závěru se vůbec nedostal ke střelbě. Stejně bodů jako on nastřílel i Tony Parker, ale z toho jen 4 v druhé půli. 

Hosté vedli ještě v poslední čtvrtině o 12 bodů, ale Hardaway a Joe Johnson odstartovali nápor domácích a Suns srovnali skóre. Hardaway vyrovnával trestnými hody 40 sekund před koncem na 84:84 a měl "v rukou" i poslední akci, protože Marbury, který obvykle zakončuje v rozhodujících chvílích, nemohl podle vlastních slov kvůli naražené ruce vůbec vystřelit. Hardaway předribloval svého obránce a přihrál míč na Voskuhla, který do té chvíle dal jediný koš ze hry - celkem nastřílel 7 bodů (z pole 2/2, šestky 3/3). Za celou historii NBA jen 2 týmy nasazené jako číslo 8 dokázaly vyřadit nejvýše nasazený tým - letos mají reálnou šanci tento kousek zopakovat oba osmé týmy z Východní i Západní konference, když Orlando už dokonce vede nad Detroitem 3:1 na zápasy. Pátý zápas této série se hraje v San Antoniu už v úterý.
Střelci: Marbury 18, Marion 17b. a 14d., A.Hardaway 13, S.Williams 12 - Duncan 24b. a 11d., Bowen a T.Parker 19, M.Rose 10b. a 14d.
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Z kalendáře MotoGP vypadla pro letošek také Velká cena Indie

29. května 2024  12:26

Z letošního kalendáře motocyklového mistrovství světa vypadla Velká cena Indie. Vedení seriálu po...

Driblér ligy míří do Ostravy. Baník touží po budějovickém křídelníkovi Allim

29. května 2024  12:17

Ostravský Baník si vyhlédl posilu pro novou fotbalovou sezonu, ve které se vrátí do evropských...

Vondroušová v Paříži napravuje kanára, Bouzková vede. Program přerušil déšť

29. května 2024  10:57,  aktualizováno  12:16

Aktualizujeme Grandslamový turnaj Roland Garros se přehoupl do druhého kola, jeho čtvrtý hrací den povolává do...

Čekání mě unavilo, hodnotila Švábíková po Tretře. S přítelem vyhlížejí štěstí

29. května 2024  12:08

Skoro půlhodiny se společně se soupeřkami schovávala před deštěm, čekání na první skok na atletické...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...