Ondřej Balvín naslouchá na tréninku českých basketbalistů trenérovi Ronenu...

Ondřej Balvín naslouchá na tréninku českých basketbalistů trenérovi Ronenu Ginzburgovi. | foto: ČBF / Václav Mudra

Mám být jistotou a pilířem, nebojí se Balvín velké odpovědnosti

  • 2
Může to být rozdílový hráč v úvodním utkání kvalifikace o basketbalové mistrovství světa 2019. Jak využije Ondřej Balvín v pátek své přednosti? Islanďané si do Pardubic podobného obra nepřivezli, a tak by je 217 centimetrů vysoký Severočech mohl tvrdě trestat.

Při absenci Tomáše Satoranského a Jana Veselého by se mohl Balvín dokonce stát hlavní českou oporou. V pětadvaceti letech herně dozrál a po výkonech v dresu Gran Canarie získal důvěru reprezentačního trenéra Ronena Ginzburga. Sám chce být lídrem českého týmu a touží pomoci k historickému postupu na mistrovství světa.

„Dřív jsem byl v jiné pozici a letos od sebe čekám, že budu jedním z hlavních tahounů. Speciálně poté, co jsme se bavili s koučem Ginzburgem o tom, co ode mě očekává,“ řekl v rozhovoru s novináři Balvín, který se s Ginzburgem nedávno sešel v Petrohradu.

„Té zodpovědnosti se nebojím. Chci být jistotou pod košem a jedním ze základních pilířů. Moje role je daná i tím, že jsem tu jediným klasickým pivotem a je tam hodně systémů, kdy já dostávám míč pod koš,“ dodal.

V národním týmu se pohybuje od roku 2012, kdy zasáhl do kvalifikace o mistrovství Evropy ve Slovinsku, na kterém si také zahrál. Reprezentoval i v létě 2014 a pomohl vybojovat další EuroBasket. Na ten ale nejel, protože neprošel finálním zúžením kádru. Přišel také o olympijskou kvalifikaci v létě 2016, kdy se zaměřil na boj o NBA a hrál Letní ligu za Denver. Smlouvu si však nevybojoval. Letos vynechal šampionát kvůli dozvukům jarního zranění kotníku.

„Když jsem si v dubnu přetrhl vazy v kotníku, můj nový klub Gran Canaria se o mě bál. Klub jistě doufal, že se k reprezentaci nepřipojím, ale finální rozhodnutí bylo čistě na mně,“ prohlásil Balvín.

„Já byl v situaci, kdy jsem čtyři měsíce nehrál ani pět na pět a zničehonic jsem měl hrát hodně minut na mistrovství Evropy proti pivotům, jako jsou bratři Gasolové nebo Vučevič. To nebyla role, na jakou bych se za tak krátkou dobu mohl připravit, a já se bál, jak bych to fyzicky a kvůli stavu kotníku hlavně psychicky zvládal,“ vysvětlil.

„K reprezentaci mám kladný vztah, hrát jsem chtěl, ale nebudu riskovat své zdraví. Radši jsem EuroBasket vynechal, abych se mohl zdravý připojit nyní na kvalifikaci,“ dodal.

Věří, že český tým má na to, aby mohl snít o historickém postupu na světový šampionát. K tomu potřebuje co nejlépe odehrát skupinu v konkurenci Finska, Islandu a Bulharska. A následně uspět v další fázi, kde budou tvořit konkurenci na tři postupová místa nejspíš Rusko, Francie a Belgie.

Postup ze skupiny? Neměl by být problém

„Nejdříve musíme postoupit ze základní skupiny. Postup z ní by neměl být žádný problém, navíc ji můžeme i bez potíží vyhrát. A ve skupině v rámci druhé fáze kvalifikace by záleželo, na koho bychom narazili, jestli bychom mohli mít Honzu Veselého, a tak dále. Je to ale největší šance, jakou jsme kdy mohli mít, a proč nežít ten sen, že bychom se mohli dostat na světový šampionát,“ prohlásil Balvín.

Klíčové bude dobře začít v pátek doma proti Islandu, což pro Balvína bude zvláštní zápas. Proti němu totiž nastoupí tým, kde žádný z hráčů nemá přes dva metry. Český pivot tak proti kterémukoliv obránci bude mít minimálně 17 centimetrů navrch.

„Ze španělské ligy jsem zvyklý jak na přetlačování s velkými pivoty, tak i na hru proti menším hráčům. Island má nejvyššího hráče kolem dvou metrů, ale všechno má své plusy i minusy. A z mého pohledu není problém ani jedno. Pokud mě bude jejich obrana zdvojovat, bude na mně, abych četl hru a posílal míč na volné hráče,“ popsal taktiku Balvín.

Ve španělské lize ACB i v Eurocupu se letos Balvín v dresu Gran Canarie ukazuje v dobrém světle, při významné vnitroklubové konkurenci nastupuje v průměru na 20 minut. Na mezinárodní scéně se mu zatím daří více, sbírá 9,5 bodu a sedm doskoků.

Proti francouzskému ASVEL, který aspiruje na stálé místo v Eurolize, vedl Balvín svůj tým 16 body a 10 doskoky. Se Zenitem Petrohrad, bojujícím o vstupenku mezi kontinentální smetánku přes VTB ligu, zaznamenal 12 bodů a devět doskoků.

Ovšem útoku na Euroligu se neštítí ani Balvín s Gran Canarií. Ve španělské lize je naším cílem play-off a pak uvidíme podle pozice, z jaké bychom do něj šli. A v Eurocupu máme cíle nejvyšší. Chtěli bychom se dostat do finále. Kvalitu na to myslím máme,“ plánuje si Balvín pro jaro.

Během léta přijal roli dohazovače, když reprezentačnímu spoluhráči Blakeu Schilbovi dopomohl k angažmá v Betisu Sevilla, svém bývalém klubu.

Blake Schilb (vlevo) a Ondřej Balvín na tréninku českých basketbalistů

„Před Blakeovým příchodem do Sevilly se mě na něj pár lidí z klubu ptalo. To je ale normální, že když někoho znáte, tak se vás na něj lidi ptají. A já pak Blakeovi řekl i pár věcí o klubu,“ přibližuje Balvín, jak to na Pyrenejském poloostrově chodí.

Českého giganta coby znalce španělského basketbalu nijak neznervózňuje, že velmoc do kvalifikace nasadí „céčkový“ reprezentační výběr.

„ACB je nejkvalitnější ligovou soutěží v Evropě a je jedno, jestli tam chybí hráči z Euroligy. I když v nominaci nejsou tak světově zvučná jména, pořád jsou to kvalitní hráči, kteří hrají ACB, druhou nejlepší ligovou soutěž na světě. Když se jedná o Španělsko, to má vždy ty nejvyšší cíle. I další národní týmy budou mít jiné složení a absence jejich opor bude taky znamenat ústup v kvalitě,“ ujišťuje Balvín, že pro něj Španělsko zůstává favoritem na postup.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž