Rashard Lewis z Washingtonu zakončuje v utkání s Orlandem.

Rashard Lewis z Washingtonu zakončuje v utkání s Orlandem. | foto: AP

Okénko v sestavě pro Veselého: přeplacený spoluhráč odmítl nastoupit

  • 87
Šance Jana Veselého na pořádné minuty v NBA stouply. Už při své nedělní premiéře za Washington Wizards se český basketbalista na palubovce nepotkal s Rashardem Lewisem. Americký křídelník má poraněné koleno. Tedy: oficiálně. Pravý důvod je někde jinde, v hlavě dvaatřicetiletého muže.

Pokud dáváte 8,7 bodu a doskakujete pro 4,1 míčů na zápas a smlouva na tuto sezonu byla vypsána na 22 152 000 dolarů (pro jistotu ještě jednou - přes 22 milionů dolarů), budete asi tím nejvzornějším mužem v klubu. Ne tak Rashard Lewis.

Na předzápasovém tréninku se pohádal s asistentem Samem Cassellem. A následně odmítl nastoupit do utkání proti Minnesotě Timberwolves. Klub z hlavního města Spojených států se ještě pokusil hasit, ale mediální požár už byl na střeše.

Veselý se možná i díky Lewisově zkratu dostal do zápasu už v první čtvrtině a při debutu v NBA si mohl zapsat devět a čtvrt minuty. Jak bude spor v šatně pokračovat? To naznačí už úterní duel Washingtonu s Torontem Raptors.

Rashardu Lewisovi teď kredit ještě klesl. Kdo by to byl řekl, že je to možné u hráče, který byl před sezonou velkým kandidátem na zrušení smlouvy a v roce 2011 zaujal hlavně propíraným a vzápětí popíraným vztahem s partnerkou LeBrona Jamese.

Dvaatřicetiletý Texasan sice býval špičkovým střelcem za tři body, ale letos zpoza oblouku pálí s úspěšností 22 procent. A vtípky na jeho adresu coby druhého nejlépe placeného basketbalistu světa asi jen tak neustanou.

Na internetu například můžete najít web, který počítá s Lewisem: 1 709 500 amerických dolarů si vydělá za měsíc. 427 375 za týden. 85 475 za den. Tučná částka naskakuje každou minutou.

V neděli od Lewise přišel jen jeden z mnoha důkazů, že to pod pokličkou Washingtonu Wizards, klubu s osmi porážkami v osmi duelech, hodně vře. Do vlastních spoluhráčů se už pustil mladík John Wall, své si stihl povědět i Andray Blatche a slova Jana Veselého ("Není lehké koukat se z lavičky, jak ostatní hrají špatně.") americká média také nepřešla mlčením.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž