Radoslav Rančík (vpravo) z Nymburka útočí na koš Doněcka.

Radoslav Rančík (vpravo) z Nymburka útočí na koš Doněcka. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Basketbalisté Nymburku porazili ve VTB lize Doněck a jsou blíž postupu

  • 0
Basketbalisté Nymburku ve VTB lize vybojovali důležité domácí vítězství 97:84 nad Doněckem. Velmi dobrá střelba z dálky v poslední čtvrtině jim přinesla nejen čtvrtou výhru v sezoně a druhou po sobě, ale také lepší vzájemnou bilanci s konkurentem v boji o play-off. V Doněcku totiž Nymburk prohrál o sedm bodů.

K hranici postupu pro play-off se Nymburk přiblížil na rozdíl jednoho vítězství, v příštím kole navíc hraje proti poslednímu Zhořelci. Celkem pět hráčů vítězů dalo dvouciferný počet bodů, nejvíce Rančík 21 bodů. Celkem dal český mistr v poslední čtvrtině sedm trojek, za celý zápas jich měl 13 z 22 pokusů.

Od začátku se hrál poměrně rychlý basketbal, což Nymburku vyhovovalo. Dostával se do brejků a rychle získal mírnou převahu. Jenže Doněcku se postupně dařilo rozebírat obranu Nymburka a pivoti často hráli na menší hráče domácích. Především Killingsworth dělal obraně Nymburka problémy.

Český mistr zejména zásluhou Simmonse v závěru druhé čtvrtiny získal osmibodové vedení, jenže pak vlastními chybami vrátil Doněck do hry, když během minuty šňůrou 7:0 snížil na jediný bod. Simmons trojkou dvě vteřiny před koncem půle Nymburk uklidnil.

Do druhé půle vstoupil Doněck s velmi dobrou zónovou obranou, otočil skóre a s Nymburkem to nevypadalo dobře. Pak ale trojkami zavelel Ilievski, ke kterému se přidali Page se Simmonsem a Nymburk šňůrou 16:3 získal znovu výhodu. Na zónu Doněcku navíc zareagoval třemi trojkami v řadě, získal dvouciferný náskok, který už nepromrhal a dovedl zápas k důležité výhře.

VTB liga basketbalistů

Skupina A:

Nymburk - Doněck 97:84 (23:23, 46:42, 66:61)
Nejvíce bodů:
Rančík 21, Simmons a Page po 17, Ilievski 13, Mahalbašič 12 - McCauley 20, King 19, Killingsworth 17, Ikovlev 12. Fauly: 23:21. Trestné hody: 18/16 - 20/14. Trojky: 13:8.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž