Gorjok Gak (12) v dresu Floridy bojuje o míč s Jonathanem Williamsem z Gonzagy.

Gorjok Gak (12) v dresu Floridy bojuje o míč s Jonathanem Williamsem z Gonzagy. | foto: Profimedia.cz

Nymburk přivedl australského Súdánce, na cestě jsou další dva cizinci

  • 2
Za nymburské basketbalisty bude poprvé hrát australský reprezentant, mistrovský celek angažoval pivota Gorjoka Gaka. Čtyřiadvacetiletý 211 centimetrů vysoký podkošový hráč míří na první evropské angažmá po působení na amerických univerzitách a se Středočechy podepsal roční smlouvu s opcí.

„V minulé sezoně (univerzitní ligy) NCAA měl skvělá čísla, navíc je u něj velký prostor ke zlepšení a může být ještě lepším hráčem, než jakým nyní je,“ uvedl na klubovém webu trenér Aleksander Sekulič. „Teď jde o to, aby se rychle adaptoval na evropský styl hry a mohl naplno rozvinout svůj potenciál,“ dodal.

Rodák ze Sydney, jehož rodiče pocházejí z Jižního Súdánu, v minulé sezoně hrál za Kalifornskou baptistickou univerzitu (CBU) a patřil k lídrům s průměry 13,5 bodu a 10,2 doskoku na utkání. V předchozích sezonách nastupoval za špičkový vysokoškolský program University of Florida.

Gak reprezentoval Austrálii na univerziádě v roce 2017, vrcholnému basketbalu se věnují i jeho dva bratři. Akoldah startoval na mistrovství světa do 19 let, Deng hraje v NCAA.

Gak je první novou zahraniční posilou nymburského celku pro nadcházející ročník. Druhá sezona v týmu čeká Američana Jerricka Hardinga a klub plánuje přivést ještě dva další cizince. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž