Nymburk nestačil na lídra řecké ligy

  • 3
Atény, Praha - Až poslední čtvrtina vzala basketbalistům ECM Nymburk veškeré naděje na triumf na půdě Maroussi Atény v pátém kole Ligy FIBA. Hosté závěrečné hrací období ztratili po mnoha chybách 18:30 a podlehli 70:86. Se třemi výhrami se nicméně stále drží mezi postupovým kvartetem skupiny D.

Maroussi, mezi řeckými giganty mladý a menší klub, získalo teprve druhý úspěch.
"Měli jsme ale na víc, pokud bychom podali standardní výkon dosud předváděný v této soutěži," litoval trenér Michal Ježdík.

V duelu týmů, které bez porážky vedou ligu ve svých zemích, dostal Nymburk šanci ve třetí čtvrtce, kterou před 530 diváky vyhrál 21:14.

"V tomto jediném období jsme dokázali dobře týmově bránit, jinak obrana nefungovala. Možná se projevilo určité uspokojení a únava."

Celý tým si navíc podle kouče vybral den blbec v útoku (i tak stihl 10 trojek), kde míjel lehké střely a zbytečně ztrácel míče a domácí trestali z brejků. Nymburk také drtivě prohrál na doskoku: 22:34. Skokan Johnson, s 14 body nejlepší střelec ECM, měl jen tři doskoky a 5 ztrát.

Víc bodů přidali ještě Zídek (13, plus 6 doskoků), Whitfield (10, plus 9 asistencí) a Mujagič (10).

Na straně soupeře zářil americký rozehrávač Blakney s 19 body a osmi asistencemi. Odehrál dosud nejlepší zápas v soutěži. Další pětice navršila deset a více bodů.

Ne tak jako obvykle se prosadil pivot Zídek. "Bylo to i proto, že byl podobně jako ostatní bráněn tvrdě a až mimo rámec pravidel. Neomlouvám tím porážku, ale kyperský sudí byl hodně slabý," řekl Ježdík.

"Konečně jsme hráli pozorně a koncentrovaně. Klíčem byla naše převaha na doskoku," radoval se trenér Atén Panagiotis Giannakis, který rád po letech potkal bývalého hráčského soka Michala Ježdíka.

"Giannakis patří k slavné hráčské generaci mistrů Evropy spolu s Yanakisem nebo Galisem. V reprezentaci jsme proti sobě nastupovali deset let," zavzpomínal Ježdík.

V dalších utkáních skupiny D získala první vítězství Oděsa, a to v domácím prostředí nad Nancy 81:64. Dynamo Moskva zdolalo rovněž doma Novi Sad 80:74 a izraleská Nahariya roznesla estonský Kalev Tallinn vysoko 103:74.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž