Němcovou ničí prokletá kolena

Cleveland, Praha - Eva Němcová už neví, jak hřeje potlesk publika v přepychových zámořských halách, poslední rok točí kariéru okolo berlí a lékařských kontrol. Před týdnem vrcholil její trpký příběh operací, při níž doktoři otevřeli obě kolena, aby spravili poškozený meniskus. "Z pravého kolena vzali trochu, z levého zbytek. Už mě nebaví jen posilovat nebo chodit do nemocnice. Mám toho plné zuby!" štve Němcovou, basketbalistku Evropy 1996. Rok vůbec nehrála, jen v únoru se předvedla při střelecké exhibici na All Star víkendu NBA a WNBA.
Až před dvěma měsíci se začala zvolna zapojovat do zápasů Clevelandu. Po osmi startech jí však začalo otékat levé koleno, už dvakrát operované.

Domnívala se, že jde jen o zánět, který se brzy vytratí, a tak vsadila na léčbu prášky. To netušila, že se ozve i pravé koleno a minimálně šest týdnů si nezahraje. Přijde tak o mistrovství Evropy.

"Teď už to docela jde," říká smířlivě a s typickým sarkasmem okamžitě dodává: "Levé koleno ani nevypadá, že bylo operované. Už je asi zvyklé..." Smutek Němcové souzní se současnou atmosférou v Clevelandu. Parádní sezona, v níž klub vstupoval do play off jako druhý nejlepší tým WNBA, skončila pohromou. Cleveland nečekaně vypadl hned v prvním kole.

"Vyhořely jsme," přiznává Němcová, která už se na spoluhráčky jen dívala. "Vytratil se kolektivní výkon, chyběly střelkyně zdálky, zhoršila se obrana a nakonec jsme nezvládaly už ani doskoky."

Včera odložila berle a s portugalským přítelem Rogerem balili kufry. Po letní sezoně v Clevelandu se zítra stěhují do Evropy. Rehabilitaci si domluvila ve francouzském Clermont-Ferrand, kde hrála na začátku 90. let.

"Řekli jsme si, že zkusíme rehabilitaci v Evropě. Rogerovi tam kdysi opravovali křížový vaz v koleni a tvrdí, že to bylo jiné než v Americe. Asi tam bude větší makačka." Jakmile bude připravená trénovat, přesune se do druhého angažmá v italském Chieti. Tam už působí druhým rokem, aniž by vinou zranění - nastoupila v jediném utkání. "Šéfové klubu věří doktorům i mně, že to zvládnu," popisuje basketbalistka.

A věří si vůbec sama? "Samozřejmě!" reaguje málem dotčeně. "Jinak bych na operaci ani nešla."

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž