NCAA nabírá na obrátkách

N e w Y o r k - Americká univerzitní soutěž NCAA je v plném proudu - během listopadu a prosince týmy jako již tradičně hrály přípravná utkání a turnaje a od Nového roku se naplno rozběhly i souboje v jednotlivých konferencích. Stejně jako vloni působí v nejvyšší divizi NCAA pět mladých českých basketbalistů - Luboš Bartoň ve Valparaisu, Martin Ides v Davidsonu, Martin Marek v Colgate a Aleš Chán na univerzitě West Virginia hráli ve stejných týmech i vloni - a nováčkem je Stanislav Zuzák (kalifornská univerzita Cal Irvine), který "vystřídal" Ivo Krestu, jenž studia na newyorské univerzitě Iona vloni ukončil. My se dnes podíváme na to, jak si prozatím vedou.

Valparaiso s Lubošem Bartoněm letos odstartovalo sezónu podstatně lépe než vloni. Dosavadní bilance 17 vítězství a 6 porážek je více než slušná (ve vlastní Středokontinentální konferenci je to zatím 8/2), a to Valparaiso v úvodu sezóny nehrálo s nijak slabými týmy - především "skalpy" špičkových univerzit Ohio State a Rhode Island jsou velice cenné. Luboš Bartoň je stejně jako v minulých dvou letech oporou týmu a zatím si drží podobné průměry jako vloni - 11,5 bodů, 6 doskoků a 3,1 asistencí na zápas. Pro tým je jistě velice důležité, že se v druhém roce svého působení velice dobře prosazuje pivot Raitis Grafs (13,1 bodů a 7,5 doskoků na zápas) a právě dvojice Grafs-Bartoň je důvodem, že Valparaiso patří v doskakování mezi nejlepší týmy NCAA vůbec. V posledních dvou utkáních Bartoň nemohl nastoupit kvůli zraněnému lýtkovému svalu, ale pro čtvrteční důležitý zápas proti lídrovi konference Southern Utah (18/4, v konf. 9/2) by měl být v pořádku.

Příznivce českého basketbalu může jistě těšit, že se ve svých týmech oproti loňskému roku také výrazněji prosazují další dva mladí basketbalisté - Martin Ides a Martin Marek. Davidsonu se zatím sice příliš nedaří (bilance 10/13, v konf. Southern 4/6), ale Ides patří mezi základní hráče týmu a průměry 8,3 bodů a 5,1 doskoků na zápas jistě nejsou vůbec špatné. Velký pokrok udělal především Martin Marek v Colgate, který si vloni příliš nezahrál, ale letos nastoupil dokonce jednou i v základní pětce a především jeho 17 nastřílených bodů proti špičkové univerzitě Syracuse si zaslouží uznání. Celkové průměry Marka jsou zatím 5,2 bodů a 3 doskoky na zápas a v posledních 2 utkáních byl jako hráč z lavičky dvakrát nejlepším střelcem svého týmu s 16 body. Colgate má zatím celkovou bilanci 10/11, z toho ve vlastní konferenci Patriot 4/3.

Poměrně velký pokrok učinil oproti loňsku Aleš Chán, který nastupuje za univerzitu Wes Virginia. Vloni jen zahříval lavičku, ale letos už se objevil na palubovce v 18 z 19 zápasů týmu (průměry 1,4 bodů a 1,9 doskoků na zápas). West Virginia má velmi slušnou celkovou bilanci (12/6) a porazila například i Seton Hall, ale hraje ve velice nabité konferenci Big East, kde asi nebude mít příliš nadějí na konečný úspěch - v konferenci je její bilance zatím 3/4. Nováčkem na univerzitě Cal Irvine je Stanislav Zuzák, ale rozkoukal se velice rychle - Cal Irvine si zatím vede skvěle, má celkovou bilanci 17/2 !! a jasně kraluje konferenci Big West (bilance 9/0!). Zuzák odehrál všech 19 zápasů a je šestým nejlepším střelcem týmu s průměry 5,1 bodů a 3,1 doskoků na zápas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž