Washingtonský Bradley Beal,se pokouší prosadit přes bránící duo Dwight Howard...

Washingtonský Bradley Beal,se pokouší prosadit přes bránící duo Dwight Howard (vlevo) a Matisse Thybulle z Philadelphie. | foto: AP

Basketbalisté Philadelphie v play off NBA i podruhé zdolali Washington

  • 19
Basketbalisté Philadelphie Sixers porazili Washington jasně 120:95 a osmifinále play off NBA vedou už 2:0 na zápasy. Wizards navíc přišli o svou hvězdu Russella Westbrooka, který si v závěru poranil kotník a není jisté, zda bude moci v sérii pokračovat.

V dalších dvou sériích se povedlo domácím favoritům napravit úvodní porážky a srovnat na 1:1. Vítěz základní části Utah porazil Memphis 141:129 a New York zdolal Atlantu 101:92.

Washington se také snažil srovnat sérii s Philadelphií, se kterou držel krok většinu první půle. V jejím závěru ale jeho ztráta narostla do dvouciferných čísel a už jen rostla. Zatímco Sixers táhli s 22 body Joel Embiid a Ben Simmons, který měl i 9 doskoků a 8 asistencí, na straně Wizards se k Bradleymu Bealovi a jeho 33 bodům nepřidal nikdo ze spoluhráčů.

Westbrook se střelecky trápil, proměnil jen dvě z deseti střel a navíc se zranil. Když s poraněným kotníkem odcházel ze šatny, domácí příznivci po něm házeli popcorn. „Na ulici by za mnou nepřišli a nehodili by mi popcorn na hlavu, protože všichni vědí, co by se stalo. Hráči by se měli začít více chránit, uvidíme, jak se k tomu NBA postaví,“ prohlásil Westbrook,

Podpořila ho i největší hvězda soutěže LeBron James. „My hráči chceme vědět, kdo házel popcorn na zraněného hráče. Všude jsou kamery, tak by neměl být problém toho člověka najít a potrestat,“ napsal James na twitter. Vedení Philadelphie chování fanoušků odsoudilo.

Westbrook po zápase připustil, že si kotník poranil v krátké době podruhé a není proto jasné, zda se stihne do dalších zápasů série zotavit natolik, aby mohl hrát.

Naopak Utahu se vrátil po zranění Donovan Mitchell a hned pomohl k důležité výhře nad Memphisem. Ten však favorita opět zlobil díky dalšímu skvělému výkonu rozehrávače Ja Moranta, jenž zaznamenal 47 bodů.

Zraněný Russell Westbrook z Washingtonu opouští hrací plochu v Philadelphii.

Utah si nemohl dovolit jako nejvýše nasazený tým prohrát oba domácí zápasy, a tak na Memphis vletěl hned v úvodu a v poločase vedl o 20 bodů. Jenže pak přišel výpadek v obraně, Memphis ve třetí čtvrtině nastřílel 43 bodů a snížil na pouhé dva body. Utah však ukázal sílu týmu a znovu rychle odskočil na rozdíl 17 bodů.

Mitchell byl nejlepší střelec týmu s 25 body, Rudy Gobert přidal 21 bodů a 13 doskoků a Mike Conley 20 bodů a 15 asistencí.

To v New Yorku to dlouho vypadalo, že domácí Knicks prohrají i druhý domácí zápas, když až do třetí čtvrtiny prohrávali až o 15 bodů. Jenže pak Atlanta na chvíli vypadla ze hry a dovolila domácím šňůru 30:8, což najednou přineslo New Yorku vedení o deset bodů.

Atlanta se ještě dokázala vzchopit a srovnat na 91:91, ale v posledních pěti minutách už přidala jen jeden bod a New York si výhru pohlídal. Výrazně k tomu pomohl zkušený rozehrávač Derrick Rose, který dal z lavičky 26 bodů, Julius Randle přidal 15 bodů a 12 doskoků.

Atlantu táhl s 30 body Trae Young. „První poločas jsme nebyli spokojeni s naší hrou, ale věděl jsem, že ve druhé půli budou kluci bojovat jak o život. A to také udělali,“ řekl trenér New Yorku Tom Thibodeau.

Basketbalová NBA

1. kolo play off

Východní konference - 2. zápasy:
Philadelphia - Washington 120:95 (stav série 2:0)
New York - Atlanta 101:92 (stav série 1:1)

Západní konference - 2. zápas:
Utah - Memphis 141:129 (stav série 1:1).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž