LeBron James z LA Lakers se tulí k prstenu pro šampiony NBA 2020.

LeBron James z LA Lakers se tulí k prstenu pro šampiony NBA 2020. | foto: Kirby Lee-USA TODAY SportsReuters

Lakers slavili titul, ale znovu začali prohrou, Durant se vrátil triumfálně

  • 29
Nová sezona NBA začala pro basketbalisty Los Angeles Lakers oslavou stále ještě čerstvého titulu - a bídným vstupem na palubovku. Po nepovedeném úvodu šampioni ztratili zápas s LA Clippers 109:116. Porážkou v derby nicméně otevřeli i minulý ročník. Po roce a půl se na palubovku v ostrém zápasu vrátil Kevin Durant, 22 body pomohl Brooklynu k domácímu triumfu nad svými bývalými spoluhráči z Golden State 125:99. Od posledního ročníku uplynulo rekordně krátkých 72 dní.

Lakers si před úvodním duelem nového ročníku převzali prsteny pro šampiony a do bojovné nálady se před „koronavirově“ prázdnými tribunami Staples Center dostávali velice pozvolna. První čtvrtinu prohráli s Clippers dvacetibodovým rozdílem (19:39). V dalším průběhu zápasu se sice vrátili na dostřel, obrátit skóre však už nedokázali. 

LeBron James začal nový ročník NBA 22 body, když odehrál jen 28 minut. Anthony Davis se do ročníku zapsal 18 body a sedmi doskoky. Montrezl Harrell se proti bývalým spoluhráčům z Clippers uvedl v novém dresu 17 body a 10 doskoky, Dennis Schröder v premiéře zvládl 14 body, 12 doskoky a osmi asistencemi.

Lakers fanouškům na dálku slíbili, že s nimi vzácný okamžik oslaví, až budou moct přijít na utkání. „Chybíte nám, a až tu jednou zase budeme spolu, bude co slavit,“ vzkázala prezidentka a majitelka Lakers Jeanie Bussová. „Vše vám vynahradíme,“ dodal komisionář soutěže Adam Silver. Los Angeles přišlo kvůli koronaviru i o tradiční oslavu titulu v ulicích.

Paul George se coby nejlepší střelec Clippers i celého průběhu večera dostal na 33 bodů, když proměnil 13 z 18 střel včetně pěti trojek, zvládl i šest doskoků. Kawhi Leonard ho doplnil 26 body a Serge Ibaka začal své kalifornské angažmá 15 body.

George je prvním hráčem Clippers od Chrise Paula v roce 2014, jenž v jednom utkání zaznamenal alespoň 30 bodů, pět doskoků a pět trojek při nejméně 70% střelbě. Zároveň se s Leonardem stali teprve třetími spoluhráči v klubové historii, kteří v úvodním zápase nasbírali oba alespoň 25 bodů.  Před nimi to zvládli Paul a Blake Griffin v roce 2014 a jako první Bob McAdoo s Erniem DiGregoriem v roce 1974. 

Úspěšný debut má za sebou Tyronn Lue, nový trenér Clippers, který vystřídal Doca Riverse. Po Clevelandu, s nímž získal v roce 2016 titul, jsou Clippers pro Lua druhou štací v roli hlavního kouče.

Sestřih ze zápasu LA Lakers - LA Clippers:

Ještě více příběhů nabídl první duel sezony mezi Brooklynem a Golden State. Newyorský tým má konečně na palubovce svou hlavní hvězdu Kevina Duranta - a velký střelec se znovu hlásí o korunu nejlepšího ofenzivního hráče současnosti, při jasném vítězství o 26 bodů se za 25 minut dostal na 22 bodů.

„Hraju basketbal od osmi let, proto jsem se z návratu nesnažil dělat velkou vědu. Jen jsem dělal, co umím,“ prohlásila dvojka draftu z roku 2007, jež do New Yorku přišla loni v létě právě po angažmá v Golden State. Svůj debut si nicméně kvůli pandemii covid-19 musel i Durant užít bez fanoušků.

Kyrie Irving se na vítězství Nets podílel 26 body (proměnil 10 z 16 pokusů), Caris LeVert zvládl z pozice náhradníka 20 bodů a devět doskoků a Joe Harris nasbíral 10 bodů a sedm doskoků. Společně se postarali o vítěznou trenérskou premiéru pro Steva Nashe, který po hvězdné hráčské kariéře v minulých letech působil právě v týmu Golden State.

Brooklyn v domácím Barclays Center udal tón už v úvodní části, již ovládl 40:25.

Kevin Durant v premiéře za Brooklyn:

Zato s návratem Warriors na výsluní to zdá se nebude tak žhavé. Po pěti finálových účastech loni přišla zranění hvězd a velký propad pořadím až na úplné ligové dno. Stephen Curry sice velí dál, sezonu začal 20 body (trefil jen sedm z 21 střel) a 10 asistencemi, ale Klay Thompson schází a scházet bude po celý ročník. Hostům chyběl také Draymond Green.

Dvojka letošního draftu James Wiseman nicméně naznačila svůj talent. Devatenáctiletý pivotman se blýskl 19 body, když na palubovce strávil pouhých 24 minut.

Výsledky NBA

Brooklyn Nets - Golden State Warriors 125:99
Los Angeles Lakers - Los Angeles Clippers 109:116

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž