Tomáš Satoranský (31) z Chicaga najíždí kolem Garrisona Mathewse (24) z...

Tomáš Satoranský (31) z Chicaga najíždí kolem Garrisona Mathewse (24) z Washingtonu. | foto: Brad Mills-USA TODAY SportsReuters

Satoranský řádil v prodloužení, slaví výhru na palubovce Washingtonu

  • 29
Tomáš Satoranský se dočkal velkého vítězství. Jeho Chicago Bulls si ve středečním utkání basketbalové NBA poradili na palubovce Washington Wizards 110:109 po prodloužení. A český rozehrávač měl proti svému bývalému zaměstnavateli důležitou roli.

Z washingtonské Capital One Areny si Tomáš Satoranský odnáší bilanci 17 bodů, sedmi doskoků a šesti asistencí. Vidět byl hlavně na začátku prodloužení, kdy dvěma trojkami za sebou držel Bulls ve hře. 

Ze svých jedenácti zápasových střel se Satoranský prosadil sedmkrát.  Odehrál 35 minut.

Tahoun české reprezentace se ve Washingtonu, kde strávil tři sezony, dočkal velmi vřelého přijetí. V průběhu první čtvrtiny se při své první návštěvě od odchodu do Bulls dočkal i děkovného videa na kostce pod stropem haly.

„Zažíval jsem hodně neobyčejné pocity, bylo to až zvláštní tady nastoupit. Vrátila se mi spousta vzpomínek. Když zápas začal, všechno to ale ze mě spadlo. Se štěstím jsem proměnil první střelu a bylo to v pohodě,“ řekl ústřední rozehrávač Chicaga.

Se spoluhráči musel smazat až osmnáctibodový náskok Wizards, který domácí měli necelých devět minut před koncem čtvrté čtvrtiny. Tu nakonec ovládli hosté 25:13 a díky tomu dospěl zápas do prodloužení.

V samém závěru základní hrací doby proměnil washingtonský lídr Bradley Beal střelu z odskoku a dostal domácí do vedení o dva body. V tu chvíli zbývalo odehrát půl sekundy. Po oddechovém čase vyhodil Lauri Markkanen ze zámezí pod koš na za clonou se uvolňujícího Zacha LaVina, který byl faulován. Oba trestné hody pak proměnil.

V posledních vteřinách prodloužení od Satoranského roli hlavního chicagského hrdiny převzal mladý pivotman Wendell Carter Jr., dvěma trestnými hody a úspěšnou dvojkou otáčel vývoj koncovky a následně pod vlastním košem zblokoval pokus Bradleyho Beala.

Nejlepším střelcem vítězů a zároveň celého utkání se stal Lauri Markkanen s 31 body, Zach LaVine ho doplnil 24 body a Kris Dunn 15 body. Carter za celý zápas stihl devět bodů, devět doskoků a tři bloky.

Velký střelecký večer v dresu Wizards prožil lotyšský reprezentant Davis Bertans, autor sedmi trojek a 26 bodů. Bradley Beal se dostal na 22 bodů, jenže proměnil jen čtyři z 19 pokusů z pole. V posledních deseti sekundách nic nevytěžil ze dvou potenciálně vítězných střel. Isaiah Thomas obstaral 16 bodů.

Sestřih ze závěru zápasu Washington - Chicago: 

„Ukázali jsme zase jednou svůj potenciál. Takhle bychom měli ve zbytku sezony hrát. Za vítězství vděčíme naší obraně,“ řekl Satoranský. Jeho Bulls jsou s 11 výhrami a 19 porážkami jedenáctí ve Východní konferenci.

Už ani Philadelphia si nedrží domácí neporazitelnost, s Miami padla 104:108. Nováček Kendrick Nunn vedl vítězné Heat střelecky s 26 body, pivotman Bam Adebayo připojil 23 bodů. Sixers nespasilo ani 22 bodů a 19 doskoků od Joela Embiida či 20 bodů od Tobiase Harrise. Celek z Floridy vynesla dvacátá výhra v sezoně na třetí místo ve Východní konferenci, i před středečního soupeře. 

Kemba Walker nastřílel 32 bodů, Jaylen Brown dodal 26 bodů a jejich Boston uspěl v Dallasu 109:103, když v utkání smazal desetibodovou ztrátu. Mavericks táhl Kristaps Porzingis s 23 body a 12 doskoky, Luka Dončič stále schází po zranění kotníku.

Momenty ze zápasu Dallas - Boston:

Denver doma přehrál Orlando 113:104, kanadský reprezentant Jamal Murray se na tom podílel 33 body, srbský pivot Nikola Jokič útočil na triple double a nasbíral 18 bodů, 12 asistencí a devět doskoků.

New Orleans ukončilo třináctizápasovou sérii porážek. Na palubovce Minnesoty zvítězili Pelicans 107:99 hlavně zásluhou 34 bodů Brandona Ingrama. Timberwolves prohráli poosmé za sebou. 

Portland si doma poradil s Golden State 122:112 hlavně díky Damianu Lillardovi a jeho 30 bodům a 12 asistencím.

Výsledky NBA

Cleveland - Charlotte 100:98
Dallas - Boston 103:109
Denver - Orlando 113:104
Detroit - Toronto 99:112 
Minnesota - New Orleans 99:107 
Oklahoma City - Memphis 126:122 
Philadelphia - Miami 104:108 
Portland - Golden State 122:112 
Washington - Chicago 109:110 po prodl. (za hosty Satoranský 17 bodů, 7 doskoků, 6 asistencí).

.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž