Zdeněk Nehyba (vlevo) z Brna posílá k zemi Scotta Martina z Pardubic.

Zdeněk Nehyba (vlevo) z Brna posílá k zemi Scotta Martina z Pardubic. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pohár v Brně varoval, pardubičtí basketbalisté chtějí zůstat trpěliví

  • 0
Pro závěr základní části mají jasný cíl. Pardubičtí basketbalisté touží po co největším počtu bodů, aby si vytvořili náskok na druhé příčce, kde se aktuálně nacházejí. Ve středu od 20 hodin bude Bekse stát v cestě Brno, které sice v posledních třech případech padlo (z toho dvakrát značným rozdílem), ale rozhodně si bude chtít napravit reputaci. Navíc hraje doma.

„Každý tým hodlá na vlastní palubovce, před svými fanoušky, předvést co nejlepší výkon. Je jedno, jestli je v horní, nebo v dolní polovině tabulky,“ upozornil jeden z pardubických trenérů Tomáš Bartošek.

Pardubice si nejen kvůli tomu nemohou dovolit sebemenší zaváhání. Ukázalo se to už v poháru, kdy celek z jižní Moravy Východočechy v úvodním zápase pěkně potrápil.

„První poločas se nám hrubě nevydařil a prohráli jsme ho o 14 bodů. Pojedeme do Brna maximálně koncentrovaní, s cílem navázat na výkony z posledních zápasů, a to jak na obranné, tak na útočné polovině hřiště,“ slíbil Bartošek.

Do karet naopak pardubickým borcům hraje, že v minulých zápasech nastoupili proti týmům, které vyznávají podobnou herní filozofii jako Brno.

„Na obranné polovině hodně střídají různé způsoby obrany. My jsme však v posledních zápasech hráli proti týmům, které také hodně využívají zónové obrany, a výsledky jasně vypovídají o tom, že jsme si s tím dokázali s přehledem poradit,“ připomněl Tomáš Bartošek.

Plány pro nadcházející utkání tedy Beksa příliš měnit nebude. „Opět budeme chtít být trpěliví v útoku, správně číst obranu a vytvářet si kvalitní možnosti pro střelbu,“ nastínil kouč.

Právě z dobrých, připravených pozic v poslední době nejvíce těžil křídelník Dušan Pandula, jenž v nedávných zápasech proti Opavě a Olomoucku nastřílel dohromady 35 bodů. Jen o jeden koš za ním zaostala nejčerstvější posila Beksy, Američan Brandon Spearman.

„S Olomouckem jsme to zvládli velmi slušně, plně jsme využili užší rotace hostí. Snažili jsme se hrát rychle dopředu, abychom je unavili,“ řekl trenér Bartošek.

Mužstvo Beksy do Brna vyrazí beze změn v sestavě. Jedinou novinkou, která se pardubické kabiny týká, je, že pivot Kamil Švrdlík spolu s rozehrávačem Viktorem Půlpánem byli zařazeni do širší nominace České republiky pro únorová kvalifikační utkání o mistrovství světa 2019 proti Bulharsku a Islandu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž