Náhradnice střílela koš za košem

Patras - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) Skórující mašina, nezastavitelné monstrum, super Czech... Takovými a jinými přívlastky zahrnuli novináři na basketbalovém mistrovství Evropy pivotmanku Lucii Blahůškovou. Nejlepší střelkyně turnaje podněcovala jejich fantazii k vymýšlení nových a nových superlativů. "Je velice těžké si představit, že někdo udělá pro svůj tým víc než Lucie," žasl zpravodaj oficiální internetové stránky šampionátu.

Zrovna s otevřenými ústy sledoval, jak třiadvacetiletá hráčka z Brna sama vytáhla družstvo z mizerie v semifinále proti Polsku a tlačila je za postupem na olympiádu.

Bylo to představení mimořádné virtuozity. Za poločas dala 20 bodů (nakonec 34), ani jednou nestřídala, střílela z každé pozice.

"Své zemi pomohla v době, kdy to bylo nejvíc potřeba," soudí internetový magazín eurobasket 2003.com.

Lidé žasli, odkud se tahle nenápadná dívka s krátkým sestřihem a stydlivým výrazem ve tváři vzala. Ačkoliv už tři roky hraje Evropskou ligu, nikdy se v ní takhle neprosadila. V Brně má většinou pozici náhradnice. Slůvko "spolehlivá" k ní zatím patřilo víc než "hvězdná".

Ale v Řecku naplno ukázala svůj talent. V prvních zápasech nasadila průměr kolem 15 bodů za zápas a přes skromnějších 11 bodů ve finále jej zvýšila na dvacet bodů.

"V semifinále už jsem sotva pletla nohama, ale musela jsem ze sebe vyždímat zbytky sil. Sama bych to ale nezvládla, holky mi musely pomoct," řekla. Pak povečeřela kuřecí maso, rýži a ovoce a okamžitě putovala na masážní stůl.

"Nejsem překvapená, jak hraje. Čekala jsem to už před dvěma lety, teď to konečně přišlo," utrousila uznávaná trenérka Natálie Hejková, která v minulosti dovedla na evropský vrchol Ružomberok. "Má velký cit pro míč, pak jde všechno snadněji."

Ani to však nemuselo stačit, nechybělo mnoho a Blahůšková s basketbalem skončila. Před rokem a čtvrt její kariéru ohrozilo komplikované onemocnění. Vrátila se však ještě lepší než bývala.

"Doufám, že je to za mnou. Jsem ještě mladá, nemusí to být můj poslední vrchol," doufá.

Lucie Blahůšková (vpředu) se pokouší skórovat a Polka Dydekové se ji snaží zastavit.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž