Jana Veselá sleduje z pozadí, jak její spoluhráčka ze Seattlu Storm získává cenu pro nejužitečnější hráčku finále WNBA

Jana Veselá sleduje z pozadí, jak její spoluhráčka ze Seattlu Storm získává cenu pro nejužitečnější hráčku finále WNBA | foto: Profimedia.cz

Na oslavy padne víkend. Veselá se k českým basketbalistkám přidá v pondělí

  • 0
Čerstvá česká vítězka WNBA Jana Veselá se k reprezentaci připojí v pondělí. Na domácí mistrovství světa se tak bude s týmem připravovat pouhé tři dny. Trenér Lubor Blažek může ale být i za takový scénář rád.

Seattle Storm totiž finále nad Atlantou opanoval v poměru 3:0 na zápasy. Kdyby se hrálo na plných pět duelů, série by skončila z noci na středu. Necelé dva dny před startem šampionátu.

"Když jsem byl před časem za Janou ve Spojených státech, tak jsem s lehkou nadsázkou říkal, že by to byl ideální scénář. Odehrát vítězné finále na minimální počet zápasů, aby Jana mohla být co nejdřív zpátky v Evropě. A vidíte, ono to vyšlo," těší kouče rychlý průběh bojů.

Ve třech finálových utkáních odehrála Veselá v průměru přes devět minut. V každém trefila jednu střelu (dohromady poslala na soupeřův koš čtyři míče) a v každém doskočila jeden míč.

Jana Veselá v dresu Seattle Storm

Nejvýrazněji se Veselá do finálových dějin zapsala srážkou s hvězdou Atlanty Angel McCoughtryovou v prvním finále (video i popis situace naleznete zde). Vážnější zranění ale střet naštěstí nepřinesl.

V obdobně dobré kondici snad šestadvacetiletá česká křídelnice přečká i oslavy vítězství. Mezi ostatní reprezentantky se připojí už v pondělí. "Když se nestane nic nepředvídaného," dodává totiž kouč.

Drsný program Jany Veselé by se mohl podepsat na její kondici. "Únava tam bude, ale domnívám se, že to bude spíš únava spojená s časovým posunem a cestováním, než s herní zátěží," soudí trenér.

Z druhého českého triumfu v WNBA se v týmu každopádně radují. "Je to pro ní fantastický úspěch. De facto přišla, viděla a zvítězila," použil Blažek slavnou větu z pamětí Julia Caesara.

Trenér Brian Agler ze Seattlu Storm se stal obětí oslav Tanishy Wrightové. Přihlíží Camille Littleová

Trenér Brian Agler ze Seattlu Storm se stal obětí oslav Tanishy Wrightové. Přihlíží Camille Littleová

Návrat Veselé by podle kouče mohl Češkám dodat energii. "Doufám, že Jana svou vítěznou náladu přinese i do reprezentačního týmu."

Mistrovství světa startuje ve čtvrtek 23. září. Pro výběr pořadatelské země to bude v duelu s Argentinou. Hraje se v brněnské hale Vodova od 18:00.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž