Na Kypr odletělo pouze torzo Orlů

  • 16
Nikosie, Kypr - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - V hodně okleštěné sestavě se budou basketbalisté Prostějova prát o postup do semifinále Challenge Cupu. Na úvodní čtvrtfinále s druhým týmem kyperské ligy má trenér Ježdík k dipozici torzo sestavy. Hrát může jen sedm basketbalistů. „Je to pro nás hodně těžké," posteskl si generální manažer BK Prostějov Tomáš Rak.

"Svoboda a Pumprla museli zůstat doma a také další hráči mají zdravotní problémy. Uvidíme, co to s týmem udělá,“ dodal Rak.

Také další hráči, kteří se však na soupisce ve čtvrtečním utkání objeví, nastoupí s omezením. Tomaschek se potýká s teplotami, Crispův poraněný prst by potřeboval spíše dlahu než zápasové zatížení. Stuchlého trápí namožený kotník.

„I proto s námi musel odcestovat Jurečka, který jinak moc příležitostí v letošní sestavě nedostal. Na soupisce při utkání musí být deset hráčů, jinak hrozí trest od evropské basketbalové federace FIBA,“ vysvětlil Rak.

Bez potíží je pouze šestice Czudek, Butler, Novák, Douša, Nečas a Šoška. „Je to hodně nestandardní situace. Z patnácti hráčů máme najednou sedm, ale i tak je pro nás čtvrtfinále velkou výzvou. Hraje se na dva zápasy, a proto je důležité neprohrát vysokým rozdílem,“ tvrdí trenér Orlů Michal Ježdík Osoupeři má kouč dostatek informací.

„Z Brna jsme dostali záznam jejich vzájemného zápasu, ale od té doby se kádr Keravnosu hodně změnil. Koupili čtyři nové hráče a především na pivotu posílili. Jejich cílem je postup,“ připomněl.

I tak si Orli přijeli pro dobrý výsledek, který by jim v odvetě dával šanci na postup mezi poslední čtyři. „K tomu může pomoci i případná těsná porážka. Pohárová matematika je trochu jiná než v ligové soutěži,“ připomněl prostějovský kapitán Orlů Petr Czudek.

O postupu v případě shodného počtu vítězství rozhoduje poměr nastřílených bodů. Proto by přijatelná prohra před odvetou v Prostějově nemusela být špatná. Taktické pokyny k zápasu a rozbor soupeře čeká na košíkáře dnes při poradě v hotelovém salonku.

V permanenci bude i klubové video, kde se hráči detailně seznámí s nejbližším soupeřem. Basketbalová příprava je v tomto trochu odlišná než třeba od fotbalové, kde se kluby v pohárové přípravě na protivníka připravují s větším předstihem.

„Jinak to nejde. Liga a do toho pohár. Máme nabitý program. A před ligovým zápasem se přece nejde připravovat na utkání, které se hraje až později,“ vysvětlil Czudek, který však informace získával už včera v autobuse cestou na letiště.

„Volal jsem do Brna Štěpánu Vrublovi, který proti nim hrál v základní skupině. Pár tipů jsem do něj dostal.“ Utkání, které naznačí prostějovské ambice, se hraje zítra od 19.30 hodin. Domácí odveta je na programu 17. ledna.

Musíte pohlídat Leeho, radí Jeřábek z Brna

Pro dobré rady, jak vyzrát na hráče Keravnosu, nemuseli basketbalisté Prostějova chodit daleko. V základní skupině Challenge Cupu na kyperského protivníka narazil A Plus ŽS Brno. Oba zápasy vyhrála těsně Nikosie – v Brně 70:68 a na Kypru 90:86 po prodloužení.

Od té doby se sice kádr Kypřanů změnil, přesto jsou zajímavé postřehy brněnského asistenta Libora Jeřábka. „V obou případech jsme se porazili vlastními chybami prakticky sami. Pokud Prostějov nastoupí do zápasu soustředěně, může uspět,“ domnívá se Jeřábek.

Hlavní útočnou hrozbu Keravnosu je americký rozehrávač Patrick Lee. „Kolem něj se všechno točí. Rozdává balony a umí i vystřelit. Je to typický černý Američan. Pohyblivý a šikovný. Na to, jak Prostějov uhlídá tohoto hráče, bude hodně záležet. Může to být rozhodující pro vývoj celého čtvrtfinále,“ předpokládá brněnský asistent.

Orli přiletěli na Kypr bez několika zraněných hráčů, ale i s touto komplikací mají podle brněnského asistenta šanci uhrát dobrý výsledek pro odvetu. „I proti nám byla hra postavená na základní sestavě. Hráči ze střídačky se na palubovku příliš nedostávali. A když ano, nepatřili mezi opory,“ připomněl Jeřábek.

Zřejmě i proto sáhli v Keravnosu do sestavy a tým výrazně posílil. V domácí soutěži je protivník Orlů druhý s bilancí osmi vítězství a dvou porážek. V základní skupině obsadil druhou příčku za vítěznou Kluží. Brno skončilo třetí před švýcarským Boncourtem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž