Na kemp NBA už Zídek neměl sílu

Praha - Včera dováděl v Praze s dětmi a přáteli na charitativní akci Hvězdy proti leukémii, jíž sám pořádá. Dnes oslaví s rodinou 28. narozeniny. Přesto basketbalový pivot Jiří Zídek zůstává v nejistotě. Poté, co před měsícem skončil v Realu Madrid, pořád neví, kde začne novou sezonu. "Možná je to trochu stresující, ale já sezonu ukončil před čtyřmi týdny, takže doba bez basketu není zase tak dlouhá. Ani mi to nepřipadá," říká jediný český basketbalista, který kdy nastoupil v nejlepší lize světa NBA.

Jste hodně nervozní z toho, že ještě nevíte, kde zahájíte příští sezonu?

Ani už ne. Vždyť už deset sezon za sebou trávím v zahraničí, tři roky jsem hrál v NBA, pak v Evropě. Nějaké zkušenosti mám. A po rozhovoru s agentem se mi zdá, že nějaké slušné angažmá seženu.

Proč si to myslíte? Kolik nabídek jste dostal?

Rýsovalo se, že bych měl jít do Polska. Ale teď přesně nevím, jak to dopadne.

Jenže po odchodu z Realu Madrid, špičkového evropského velkoklubu, už těžko můžete jít výš. Vnímáte, že tím utrpí vaše prestiž, že dostanete asi také nižší plat, pokud byste zamířil třeba právě do polské Vratislavi?

Je fakt, že Real je pojem. Všude má respekt. Ale na druhou stranu, když jsem před třemi lety přestupoval do Žalgirisu Kaunas, nikdo netušil, že vyhrajeme Evropskou ligu.

Takže věříte, že i v polském klubu můžete sbírat úspěchy?

To bychom se museli bavit konkrétně, teď je to jen teorie.

Ale lidé v Polsku basketbal zbožňují, tak proč ne?

Jak aktuální je možnost, že byste ještě naskočil do letního kempu NBA a pokusil se vrátit do nejslavnější ligy světa? Tento rok bohužel vůbec. Sezona mi trvala přesně jedenáct měsíců, od loňského srpna do července. Na kemp v zámoří už jsem neměl sílu.

Jaký klub byste si tedy přál?

Rád bych býval zůstal ve Španělsku, ale to nevyšlo.

Ani v jiném španělském klubu?

Momentálně ne.

Před rokem jste mi tvrdil, že je důležité vytvořit si živnou půdu pro příští angažmá. Splnil vaší představu Real, pomůže vám to?

Myslím, že ano. Kdybych byl náhradníkem na pivotu v jiném klubu, bylo by to asi horší.

Kdy byste chtěl mít o novém působišti jasno?

Samozřejmě co nejdřív, ale vyloženě nespěchám. Je to práce mého agenta. Já jen čekám.

Jaká vlastně uplynulá sezona byla? Ve španělské lize jste skončili druzí, je to neúspěch?

Celkově se mi sezona povedla. Někdy jsem hrál hodně, občas jsem byl trochu zklamaný, že nehraju víc. Škoda, že jsme ve finále prohráli 0:3 na zápasy s Barcelonou, nejtěžším rivalem. Bylo to těsné, výsledek neodpovídá.

Jak teď trávíte dobu nejistého čekání na novou nabídku?

Jsem s rodinou, pracuju na kondici, psychicky odpočívám a rehabilituju s fyzioterepautem Pavlem Kolářem. Jeho pomoc je pro mě strašně důležitá.

Záda drží?

Celkem ano. Bohužel, jen když jsem měl v únoru reprezentovat, tak přišly nejhorší bolesti. Tím, že jsem nepřijel a mohl osm dní zůstat v klidu, jsem mohl dohrát sezonu. Jinak bylo zle.

A teď už národnímu týmu pomůžete?

Prý jste přislíbil účast v předkvalifikaci evropského šampionátu, pokud už získáte angažmá. Ano, ale jakmile podepíšu novou smlouvu, musí se manažeři reprezentace domluvit s klubem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž