Momentka ze slavnostního otevření Českého domu na mistrovství světa basketbalistů v Číně. | foto: Václav Mudra/ČBF

Svíčková a Gott pod čínskými mrakodrapy. I basketbalisté mají Český dům

  • 0
Šanghaj (Od našeho zpravodaje) - Tato výsada je obvykle vyhrazena jen olympionikům, ale českým basketbalistům při jejich první účasti na mistrovství světa po 37 letech sluší: v Číně slavnostně otevřeli Český dům pro fanoušky a partnery. „Úplně super nápad. A jsem hlavně strašně překvapený z toho, kolik je tu lidí,“ obhlížel dav křídelník Jaromír Bohačík.

Z repráků burácel třeba věčný šlágr Trezor v podání Karla Gotta nebo punkové songy Visacího zámku. Na stolech utopenci a guláš, na čepu samozřejmě plzeňské pivo. Nic neobvyklého pro podniky v Česku, ale tady, uprostřed Šanghaje, v tropickém dusnu a na dohled od blýskajících se štítů mrakodrapů?

Výsledky úvodního dne MS

Srbský basketbalista Stefan Jovič obchází Josého Antonia z Angoly.

Kousek střední Evropy uprostřed jedné z největších megalopolí planety nese název Original Bohemia Beer restaurant, naleznete ho hned u východu ze stanice metra Hengshan Road. Díky tomu, že se Česko premiérově v dějinách samostatné země dostalo na světový šampionát, zde vznikla oficiální základna pro hráče, jejich nejbližší i přítomné příznivce.

A nebylo jich vůbec málo.

„Paráda, všichni si to užívají,“ říkal Bohačík, kolem nějž a dalších reprezentantů chvílemi málem nebylo k hnutí: „Zrovna jsem slyšel, že přijede snad tisíc českých fanoušků - jestli je to pravda, je to opravdu něco šíleného. Někteří dorazili až na poslední chvíli a zpovídali se mi, že ještě nespali,“ usmál se.

Sobotním slavnostním otevřením Českého domu vyvrcholily nesportovní aktivity národního týmu před tím, než se v neděli od 14.30 českého času (v Číně je o šest hodin více) pustí do životního duelu proti obhájcům zlata z USA.

A toto rozptýlení uvítali. „Myslím, že je to strašně dobře, poslední dny byly neustále na trase hotel, autobus, hala. Je bezva vidět se s fanoušky a známými, určitě příjemná věc,“ líčil nymburský křídelník Bohačík.

Momentka ze slavnostního otevření Českého domu na mistrovství světa...
Momentka ze slavnostního otevření Českého domu na mistrovství světa...

Na čepované pivo nedošlo, družina kouče Ronena Ginzburga přece jen rychle odjela na předzápasový večerní trénink. „Ale byli jsme tu před dvěma dny a měli výborné jídlo. Ne že by nás překvapilo, rovnou nadchlo! Úžasná česká kuchyně, já měl na doporučení majitele svíčkovou s knedlíkem a ač takovým jídlům obvykle neholduju, byla skvělá,“ říkal nadšeně Bohačík. „Možná proto, že jsem něco podobného delší dobu nejedl.“

I mumraj v restauraci Bohemia je důkazem, že basketbal v Česku aktuálně táhne „Určitě to nebývalo zvykem, zájem je teď mnohonásobně vyšší,“ souhlasí Bohačík. „Je fakt, že jsem byl trochu překvapený, když jsem slyšel, že se na mistrovství světa přemýšlí o Českém domě; myslel jsem, že se to dělá pouze na olympiádách. Ale proč ne? Zájem tu evidentně je.“

On sám má v Číně manželku, jiné kontingenty jsou mnohem početnější. Všichni se těší, až zasednou do sedaček arény Oriental Sports Center. A když se na hřišti zadaří - ať už proti USA, nebo v úterý s Japonskem či ve čtvrtek s Tureckem - je jasné, kam se vydat na případnou oslavu.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon