Mohl bych dostat víc prostoru, míní Hrubý

  12:34aktualizováno  13:11
Praha - Podivnou sezonu zažívají v Mattoni NBL basketbalisté USK Praha. Na jednu stranu sice dokáží zaskočit favority, o čemž svědčí cenné skalpy brněnského A Plus, Prostějova či Mlékárny Kunín, jenže stejně tak jsou schopni ztratit body s outsidery soutěže Sadskou a BBK Brno. "Všichni jsme od téhle sezony očekávali víc," přiznává zklamání pivot Tomáš Hrubý.

Pražané vyhráli pět z úvodních sedmi zápasů, ale pak přišla nečekaná porážka se Sadskou, která odstartovala dlouhou sérii neúspěchů. USK prohrál osmkrát v řadě a z popředí tabulky se zákonitě propadl až mimo pozice zaručující účast v play-off

"Začátek sezony byl dobrý, ale ta série proher byla opravdu dost dlouhá. Projevovalo se to i na psychice,"všiml si Hrubý. "Víme, že jestli chceme pomýšlet na umístění okolo šestého až osmého místa, musíme zápasy se Sadskou, Ústím nebo BBK vyhrávat. My jsme je ale prohráli a to na nás zanechalo stopy. Byli jsme v útlumu."

V úterní předehrávce 21. kola vysokoškoláci odehráli hodně nepovedenou partii s lídrem tabulky Nymburkem. Na palubovce úřadujících českých šampiónů působili hned od začátku naprosto odevzdaným dojmem, což nejlépe dokumentují výsledky úvodních dvou čtvrtin: 29:6 a 29:15.

"Byl to těžký zápas. Oni hráli opravdu famózně, hlavně v obraně," vrátil se Hrubý k utkání, které skončilo téměř padesátibodovým výpraskem USK. "My jsme jeli do Nymburka uhrát co nejlepší výsledek. Myslím si, že jsme mohli odevzdat lepší výkon, ale domácí hráči byli opravdu absolutně skvělí."

Svěřenci trenéra Petra Tremla nastříleli jen 49 bodů (úspěšnost střelby z pole činila pouhých 25,9%), což je smutný rekord dosavadního průběhu sezony. Ještě ani jednou se nestalo, že by družstvo nastřílelo méně než 50 bodů. To samé platí i o hodnocení užitečnosti - týmový rating USK činil jen 26 (dosud byl nejhorší BBK Brno - 31 v utkání s Mlékárnou Kunín)!

"Nálada v týmu samozřejmě nemůže být optimální, když se o tolik prohraje," nezastírá Hrubý, že nymburský debakl pohodu v kabině nijak nevylepšil. Vzápětí ale v optimističtějším tónu dodal: "Snažíme se s tím něco dělat. Naší výhodou je, že horší už to snad ani být nemůže, můžeme jít jenom nahoru. Jak herně, tak co se týče atmosféry v šatně."

Tým z Folimanky má podle Hrubého problémy na obou polovinách hřiště. "Vázne nám souhra v obraně i v útoku," snaží se najít příčiny současných neuspokojivých výsledků. "V obraně máme dost velké problémy s rotací, v útoku zase přecházíme šance."

Čím si to zkušený pivot vysvětluje? "Je to dané situací v týmu. Jsem přesvědčený o tom, že kdyby přišly dvě, tři výhry, tak by to na hřišti vypadalo jinak," říká osmadvacetiletý podkošový hráč. "Přece jen je to jiné, když se hraje v útlumu a když je družstvo na vítězné vlně. S tím to všechno souvisí."

V neděli čeká vysokoškoláky velmi důležitý duel se Sadskou. Loňský nováček Mattoni NBL sice momentálně figuruje na předposledním místě, ovšem v minulém kole jasně naznačil, že se s ním musí vážně počítat. Ve své hale v Poděbradech totiž senzačně pokořil brněnský A Plus! Zdá se tedy, že hráči USK se musejí připravit na pořádnou šichtu.

"Nám ale teď nezbývá nic jiného než zvítězit," burcuje Hrubý. "Musíme vyhrát a dostat se na vítěznou vlnu, to je naše jediné východisko. V tabulce potřebujeme postoupit aspoň o dvě až tři místa výš, abychom se mohli poprat o místo v play-off. To je náš prioritní cíl."

Probíhající sezona zatím nevychází podle představ ani Tomáši Hrubému. Svědčí o tom letmý pohled do statistik. V loňském ročníku odehrál v každém utkání průměrně 30,6 minuty a posbíral 15,7 bodu a 8,6 doskoku. Letos je to ve všech směrech o poznání horší.

Více než 30 minut strávil na hřišti pouze v domácím utkání s Nymburkem, v němž zaznamenal 17 bodů (střelba z pole 4/11, šestky 8/11). O něco méně prostoru (29,5 minuty) mu dali trenéři v nedávném duelu na půdě BBK Brno, kde Hrubý nastřílel své letošní maximum (19 bodů, střelba 8/15) a doskočil 11 míčů, avšak jinak si v minutáži v porovnání s předchozí sezonou výrazně pohoršil.

V průměru pobude na palubovce pouze 16,3 minuty. "Proč to tak je? To je na dlouhé vyprávění," prohodí nejprve Hrubý, ale pak se přece jen rozpovídá.

"Na začátku sezony jsem byl zraněný a pak jsem se do toho potřeboval dostat. Doufám, že to bude čím dál lepší, ale záleží i na tom, jestli dostanu důvěru. Určitě mě překvapuje, že hraju tak málo. Když to porovnám s minulou sezonou, tak je to trochu k zamyšlení. Já osobně si myslím, že bych mohl dostat víc prostoru a těch minut by mohlo být víc, ale záleží hlavně na trenérech."

Letošní průměry 206 cm vysokého basketbalisty jsou 7,9 bodu a 3,3 doskoku na zápas. "Minulou sezonu jsem by zvyklý na to, že jsem skoro neslezl z placu. Teď je to jiné, ale musím se s tím vypořádat," hlesl smířlivě.

O své situaci by si prý v nejbližší době rád promluvil s trenéry. "Zatím jsme se o tom moc nebavili, ale po utkání se Sadskou máme 14 dní pauzu, tak doufám, že k tomu dojde. Sedneme si spolu a promluvíme si o tom."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Skvělý skalp legendy! Lehečka zdolal Nadala, v Madridu prošel do čtvrtfinále

30. dubna 2024  21:50,  aktualizováno  1.5

Parádním výkonem, při němž ani jednou neztratil servis, si vysloužil hodnotnou výhru nad majitelem...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Bayern - Real 2:2, otočka domácích i dvě penalty. Hosté berou cennou remízu

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23:27

Tři góly po přestávce, dvě penalty i moře neproměněných šancí. Úvodní semifinále Ligy mistrů mezi...

Veselý a Satoranský dovedli Barcelonu k druhé výhře nad Olympiakosem

30. dubna 2024  23:12

Basketbalisté Barcelony vyhráli s velkým přispěním Jana Veselého a Tomáše Satoranského v hale...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...