Mladá naděje ankety příliš nesleduje

  • 2
Hradec Králové - Osmnáctiletá hradecká pivotka Ilona Burgrová se už podruhé v průběhu této sezony stala nejlepší hráčkou kola v prvoligové soutěži basketbalistek. V utkání pátého kola s Přerovem nastřílela 25 bodů a k tomu doskočila deset míčů. V nově zavedené anketě, jejímž cílem je vyhlašování nejlepší hráčky každého ligového kola předtím uspěla v kole prvním. „O tom, že jsem se dobře umístila v prvním kole, jsem už zaslechla, ale abych se přiznala, o této anketě nic nevím,“ usmívala se bezelstně nová členka širšího kádru ženské reprezentace.

Dres národního týmu ovšem není pro 194 centimetrů vysokou basketbalistku nic nového. Od svých šestnácti let jej oblékala v kategorii kadetek a pak i juniorek. „S juniorkami jsem si v létě přivezla z mistrovství Evropy ve Slovinsku bronzovou medaili. Snad se nám bude dařit i v kategorii dvacetiletých,“ říká hráčka, jež ale dostává pozvánky i od trenéra ženské reprezentace Jana Bobrovského.

„V létě jsem se zúčastnila s národním týmem kondičního soustředění v Krkonoších. Připravovat se s našimi nejlepšími hráčkami byl pro mě opravdový zážitek,“ přiznává hradecká basketbalistka.

Hned po minulé sezoně se talentovaná hráčka musela podrobit operaci křečových žil. „Ztratila jsem dva měsíce přípravy a příliš nevěřila, že budu mít dobrou sezonu. V přátelských zápasech to ale bylo dobré a v ligových utkáních jsem se občas až divila,“ pokyvuje hlavou.

Dcera dlouholetého pivota prvoligových Pardubic Františka Burgra si cení, že ji rodiče vedou k samostatnosti. „Basketbal hráli oba, ale příliš mi do toho nemluví. Nechávají to spíš na mně a já si toho docela považuji,“ přiznává s úsměvem osmnáctiletá dívka se zajímavým melírem v blonďatých vlasech.

Vítězky jednotlivých kol ankety o nejlepší ligovou hráčku
1. - Ilona Burgrová (Sokol Hradec)
2. - Hana Machová (Gambrinus Brno)
3. - Kamila Hlaváčková (USK Praha)
4. - Václava Vojtová (USK Praha)
5. - Ilona Burgrová (Sokol Hradec)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž