Richard Fousek vede během time-outu řeč k českým basketbalistkám do 16 let.

Richard Fousek vede během time-outu řeč k českým basketbalistkám do 16 let. | foto: FIBA Europe / Cosmin Motei

Juniorské basketbalistky se na MS chystají u Řáholce, prvně jdou do hry

  • 0
České basketbalistky do 17 let vstupují do závěrečné fáze přípravy na mistrovstvím světa, které na ně čeká v domácím prostředí od 28. června. Na úvod herní přípravy třikrát změří síly s českým výběrem do 18 let.

Reprezentace sedmnáctiletých se pod vedením Richarda Fouska připravuje v Nové Pace, odkud vyrazí na tři přípravné zápasy s o rok staršími reprezentantkami do Jičína. Publikum na kraji lesa Řáholce rozhodně neuvidí zápasy bez náboje. Osmnáctileté basketbalistky totiž budou chtít svým mladším kolegyním vrátit rok starou porážku.

Mladé se naopak potřebují ukázat trenérovi, který už spřádá plány, jakou dvanáctku hráček s sebou vezme na konci června do Klatov a do Plzně. "Každý týden před MS jsme chtěli odehrát tři zápasy a podle toho jsme plán přípravy skládali a vybírali soupeře," odhalil zákulisí sestavování herní přípravy trenér národního týmu Fousek.

Podle trenéra se mají diváci v Jičíně opravdu nač těšit: "Zápasy s týmem do 18 let jsou vždycky vyhecované. Je to ale takové zdravé nabuzení. Jsou to tvrdé a důrazné zápasy."

Co vedlo realizační tým k tomu, že na úvod zvolil za soupeře právě o rok starší reprezentační kolegyně? "Nám to jenom prospěje. Soupeřky jsou o rok starší, mají větší zkušenosti s ŽBL a měly by být vyhranější. Pro nás jsou to kvalitní a potřebné zápasy."

Česká reprezentace do 18 let ale neměla být prvním soupeřem týmu připravujícího se na MS. "Jako první se nabídli Maďaři, že odehrajeme sparing 14 dní zpátky. Nedostavili se a ani nevíme z jakého důvodu," popsal nepříjemnou situaci Fousek.

Češky však o zápas s Maďarkami nepřijdou. Bronzový tým z loňského evropského šampionátu do 16 let je totiž jejich druhým soupeřem v základní skupině A, hrané na zimním stadionu v Klatovech.

V týdnech zbývajících do startu šampionátu ještě na český tým čekají tři utkání s Francií ve Zlíně a pak už přesun do dějiště MS. Příprava tak vyvrcholí v Klatovech dvěma zápasy s Brazílií (23.6.) a Japonskem (25.6.).

"Největší důraz jsme kladli na to, abychom odehráli přípravu jak s týmem z Asie, tak s týmem z Ameriky i Evropy," vysvětluje Fousek skladbu závěru přípravného období. Nejbližší zápasy s reprezentací U18 začínají v Jičíně v pátek a v sobotu v 16 hodin, v neděli už v 10:30.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž