Česká mládežnická reprezentantka Veronika Voráčková (vlevo) útočí na běloruský...

Česká mládežnická reprezentantka Veronika Voráčková (vlevo) útočí na běloruský koš kolem Daryny Bačkarovové. | foto: FIBA

Voráčková a spol. se pozlatily. Za rok je čeká to pravé mistrovství

  • 5
České basketbalistky do dvaceti let vezou zlato z evropského šampionátu divize B. Ve finále přehrály Bělorusko jasně 68:47. Hvězdou zápasu byla Tereza Vitulová s 18 body. Nejužitečnější hráčkou turnaje se stala Veronika Voráčková.

Češky si na šampionátu v Rumunsku prožily několik vyrovnaných zápasů, naposledy v sobotu v klíčovém souboji o postup do divize A proti domácím. Ve finále však měly od začátku navrch.

Od stavu 11:9 daly Češky devět bodů v řadě a získaly dvouciferný náskok, který jim dodal klid. Bělorusky se nechtěly vzdát a před poločasem se přiblížily na pět bodů, to však bylo vše.

V druhé půli měl český tým více sil a soupeřky definitivně zlomil. Nakonec vedl až o 24 bodů a v závěru už mohl slavit.

Svěřenkyně trenéra Kena Scalabroniho na turnaji ani jednou neprohrály. V celém turnaji předvedly skvělý výkon na doskoku a svou výhodu potvrdily i ve finále. Měly téměř dvojnásobnou převahu 60:31 a nevadilo jim tak ani 21 ztracených míčů.

Vitulová k 18 bodům přidala osm doskočených míčů, Lucie Hošková dosáhla ve finále na double double za 11 bodů a 13 doskoků.

Hned osm členek z letošního jedenáctičlenného kádru se bude moci za rok na mistrovství Evropy do 20 let objevit. Může navazovat na svůj evropský titul z kategorie do 16 let a čtvrté místo z loňského ME do 18 let.

Mezi tahounky by příštím rokem mohly patřit Voráčková s Vitulovou, ale i rozehrávačka Karolína Šotolová, křídelnice Julie Pospíšilová s Adélou Smutnou či pivotka Barbora Tomancová. Na turnaj do Rumunska se nemohly vydat Kristýna Brabencová, Veronika Šípová či Anna Kubíčková.

Mistrovství Evropy basketbalistek do 20 let, divize B

Oradea (Rumunsko)

Finále:
Bělorusko - Česko 47:68 (13:22, 23:34, 38:53)
Nejvíce bodů:
Vasilevková 15, Adaščyková 8 - Vitulová 18, Voráčková 12, Hošková 11, Šotolová a Pospíšilová po 8.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž