Česká křídelnice Jana Veselá (vlevo) se na doskoku přetlačuje s Milkou...

Česká křídelnice Jana Veselá (vlevo) se na doskoku přetlačuje s Milkou Bjelicovou z Černé Hory. | foto: FIBA Europe

České basketbalistky se chystají na Bělorusko. Mají mu co vracet

  • 0
Po postupu do osmifinálové skupiny mistrovství Evropy se basketbalistky přesouvají z rumunského Temešváru do maďarského Debrecínu, kde je ve středu čeká zápas s Běloruskem. A pokud chtějí cílit na umístění do pátého místa a postup na olympijské hry, potřebují vyhrát.

Prohra jim sice ještě čtvrtfinálové dveře úplně nezavře, ale znamenala by v případě pozdějšího postupu do play-off těžkého soupeře, pravděpodobně Španělsko či Srbsko.

Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka si vinou porážek s Černou Horou a Francií nepřinesly do skupiny žádný bod navíc. Proto by byl ideální scénář porazit v osmifinále Řecko, Turecko i ve středu Bělorusko, které spolu se Španělskem a Francií na turnaji ještě ani jednou neprohrálo.

„My musíme dohnat to manko po prohře s Černou Horou. Ale ta je silná, takže bych neřekl, že jsme doposud ztratili body, které jsme neměli. Jsem přesvědčený, že zatím naplňujeme papírové předpoklady. Takto jsme to nějak předpokládali a teď nás čeká další část úkolu,“ řekl trenér Blažek.

S Běloruskem nemají Češky v poslední době pozitivní bilanci a prohrály i oba vzájemné zápasy na minulém šampionátu, ale sebevědomí jim zvedá fakt, že spolu hrály dva přípravné zápasy těsně před turnajem a v obou i přes porážky 67:69 a 64:68 byly rovnocenným soupeřem. 

„Psychicky pomůže, že jsme s nimi hráli v přípravě dobré zápasy. Navíc jsme tam točili celý tým a nehráli na vítězství. Holky si na ně věří. Ale každý zápas je jiný,“ řekl Blažek. 

„Každý soupeř je hratelný, když do toho dáme srdíčko. Není to tak, že bychom byly o level níž, ale nikdy nevíte, co se může stát. Teď se nám sice tolik nedařilo, ale můžeme ty tři zápasy vyhrát a být úplně v jiné pozici. Všichni včetně Běloruska jsou hratelní soupeři, v přípravě jsme se o tom přesvědčily,“ doplnila pivotka Kamila Štěpánová.

Klíčem k úspěchu bude „ucpat“ prostor pod košem, kde se pohybuje (nejen) hvězdná pivotka Jelena Levčenková, ale zároveň nenechávat střílet soupeře za tři body. To je silná zbraň zejména Tatsiany Lichtarovičové, která v uplynulé sezoně oblékala dres Hradce Králové. Celkem mají Bělorusky nejvíce vystřelených trojek ze všech týmů se slušnou úspěšností 35 procent.

„Musíme ubránit jejich pivotky. A Lichtarovičová tu také nehraje špatně, takže to bude nejdůležitější,“ řekla Alena Hanušová, která je zatím na turnaji spolu s Kateřinou Elhotovou hlavní střeleckou zbraní českého týmu. S průměrem 17,5 bodu na utkání je dokonce pátou nejlepší střelkyní celého turnaje po základních skupinách.

Utkání v Debrecínu začne ve středu v 18:00 SELČ. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž