Milwaukee postupuje, Dallas srovnal sérii

Orlando, Dallas - Dva týmy - Milwaukee a Utah - měly včera za stavu 2:1 možnost ukončit sérii, ale povedlo se to jen jednomu. V další "přestřelce" v Orlandu, při které padlo téměř 220 bodů, byli tentokrát úspěšnější hosté z Milwaukee (104:112), kteří tak potvrdili roli favorita a zvítězili v sérii 3:1. Ve druhém kole se utkají s Charlotte Hornets. Naproti tomu Utah ani tentokrát nenašel protizbraň na nadšený výkon domácího Dallasu a po třicetibodové "nakládačce" (107:77 - Nowitzki 33 bodů!) je stav série srovnán na 2:2 - rozhodnout se tedy bude muset až v pátém utkání v Utahu.

Orlando - Milwaukee 104:112 (konečný stav série 1:3)
Domácí v čele s Tracym McGradym začali zostra a vyhráli první čtvrtinu o 14 bodů (36:22). Ještě na začátku té druhé vedli o 16 bodů, ale pak se díky "Velkému triu" z Milwaukee začala karta obracet. Hosté do poločasu snížili na 61:57 a ve třetí čtvrtině předvedli svou typickou ofenzívní "explozi" - nastříleli 40 bodů!! (26:40), otočili skóre na 87:97 a náskok s přehledem udrželi. Za domácí opět skvěle začal Tracy McGrady, který nedávno obdržel cenu pro hráče, který prokázal v letošní sezóně největší zlepšení (potvrdil to i v playoff, kde je v čele tabulky střelců s průměrem téměř 34 bodů na zápas) - včera mu však v závěru zjevně docházely síly a minul svých posledních 7 střel. "Jsem opravdu unavený," přiznal po utkání teprve jedenadvacetiletý basktebalista, "už v první čtvrtině jsem měl pocit, že běhám v cementu..." Milwaukee postoupilo do semifinálové série konference poprvé po 12 letech a utká se s Charlotte, které jako šestý nasazený tým senzačně převálcovalo trápící se Miami 3:0 na zápasy. "Můj tým neustále roste a stále mě ohromuje," neštěřil po utkání chválou kouč vítězů George Karl. "Teď můžeme jeden den oslavovat, ale doufám, že je to teprve začátek a ne závěrečná oslava...."
Střelci: McGrady 25, Miller 22, Armstrong 16 - Allen 26, Cassell 25, Robinson 17, Thomas 15b. a 10d., Johnson 12

Dallas - Utah 107:77 (stav série 2:2)
Utah využil svých zkušeností a v domácím prostředí získal vedení 2:0 na zápasy. Ve třetím utkání měl na dosah postup, ale dramatická koncovka vyzněla pro Dallas - ve včerejším utkání to pak vypadalo, jako by jednomu z nejstarších týmů soutěže docházely síly a jasně navrch mělo mládí a dravost Dallasu. Ten připravil Utahu nejhorší porážku sezóny a rozhodující páté utkání v Utahu bude rozhodně "na ostří nože". Ve včerejším utkání začali hosté výborně a ještě na začátku druhé čtvrtiny vedli 19:29!, ale pak se karta úplně obrátila a zbytek utkání vyhráli domácí v poměru 88:48!! Klíčem k tomu byla skvělá střelba zdálky - domácí vyhráli na trojky 13:2!, když se vyznamenal především německý reprezentant Dirk Nowitzki (33 bodů, 5 trojek), Michael Finley (20 bodů, 3 trojky, 12 doskočených míčů) a velkou měrou také rozehrávač Steve Nash, kterého jako by povzbudil vítězný koš z koncovky třetího utkání a včera poprvé v sérii zcela jasně přehrál Johna Stocktona, když nastřílel 27 bodů (4 trojky) a přidal 7 asistencí - v prostřední části byl doslova u všeho. John Stockton po třech skvělých výkonech tentokrát zaznamenal jen 4 body, a i když si připsal 9 asistencí, téměř všechny směřovaly jen na Karla Malonea, který byl v podstatě jediným, kdo představoval pro domácí koš výraznou hrozbu. Páté utkání se hraje už ve čtvrtek v Utahu.
Střelci: Nowitzki 33, Nash 27, Finley 20b. a 12d. - Malone 25, Benoit 12, Manning 10


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž