Mike D´Antoni

Mike D´Antoni | foto: AP

Lakers tentokrát Jackson nespasí. Šanci dostane útočný mág D´Antoni

  • 2
Basketbalový svět se už už těšil na návrat legendárního kouče Phila Jacksona k řemeslu, sedmašedesátiletý muž se však z důchodu nevrací. Los Angeles Lakers dají šanci trenéru Miku D´Antonimu. Ve slavném klubu NBA se znovu setká s hvězdným rozehrávačem Stevem Nashem, jehož vedl pět sezon ve Phoenixu Suns.

Volba D´Antoniho, který letos působil také jako asistent u americké reprezentace a podílel se na olympijském titulu z Londýna, naznačuje příklon kalifornského klubu směrem k ofenzivě. Na rozdíl od čerstvě odvolaného Mika Browna, je jedenašedesátiletý Italoameričan považován za odborníka na útočnou hru.

D´Antoni získal smlouvu na čtyři sezony, prozradil to jeho agent. V novém působišti ho čeká nesnadný úkol ukočírovat několik hvězd - kromě (momentálně zraněného) Nashe bude pracovat s Kobem Bryantem, Dwightem Howardem, Pauem Gasolem či Mettou World Peacem.

Pozici mu usnadní, že tým, který v přípravě pod Brownem prohrál všech osm duelů a sezonu začal bilanci jedné výhry a čtyř porážek, o víkendu hned dvakrát uspěl. Prozatímní trenér Bernie Bickerstaff dovedl celek k pátečnímu triumfu nad Golden State Warriors 101:77 a nedělní výhře nad Sacramentem Kings 103:90.

V neprospěch Mika D´Antoniho naopak hovoří většinová vůle fanoušků. Ti i přes dva úspěchy dávali halasně najevo, že si přejí návrat Phila Jacksona. Tedy muže, který tým táhl k pěti triumfům v NBA za posledních dvanáct let a loni odešel do důchodu.

Jackson vedl Lakers poprvé v letech 1999 až 2004 a dovedl je k mistrovskému hattricku. Po kontroverzích s Bryantem však raději skončil - aby se po roce vrátil a pomohl k titulovému tažení v letech 2009 a 2010.

V zákulisí se už hovořilo o tom, že Jacksonovi budou pomáhat bývalí svěřenci Scottie Pippen a Brian Shaw. Ten první přitom nedávno posílil svou pozici u Chicaga Bulls a druhý pracuje coby trenérský asistent u celku Indiana Pacers.

Do třetího kola u Lakers tedy zatím Jackson nezamíří, ale pokud by se D´Antonimu "vedlo" v L. A. jako v předchozím angažmá u New York Knicks...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž