Trutnovská basketbalistka Ambrosia Andersonová (vlevo) obchází Jennifer

Trutnovská basketbalistka Ambrosia Andersonová (vlevo) obchází Jennifer Digbeuovou z Bourges. | foto: Vilém Fischl

Nejkvalitnější basketbal v Česku: pod Krkonoše přijede pět euroligistů

  • 0
Nikde jinde a nikdy jindy se v Čechách nesejde tolik kvalitních ženských basketbalových družstev, jaká se budou od čtvrtku do neděle prohánět v Trutnově. Slušně obsazený turnaj zároveň pořádají v Hradci Králové, tam se hraje od pátku.

Mistryně svých zemí, účastnice nejkvalitnějších evropských pohárových soutěží a i jinak zajímavé týmy dávají tušit, že se v obou městech bude hrát špičkový ženský basketbal.

Turnaj v Trutnově

účastníci

Skupina A: Kara Trutnov, Orenburg (3. tým ruské ligy), Polkowice (vicemistr Polska), Györ (mistr Maďarska)

Skupina B: USK Praha (mistr Česka), Kursk (4. tým ruské ligy, vítěz FIBA Eurocupu), Krakov (mistr Polska), Wasserburg (4. tým německé ligy)

A nic na tomto předpokladu nemění ani to, že to bude v rámci turnajů, které jsou jen přípravou na blížící se start nové sezony.

"Pro většinu družstev to je jedna z posledních příprav a takové se berou velmi vážně, navíc vítězství u nás už má prestiž," uvedl manažer trutnovské Kary Jan Braun.

Klub z Trutnova se o tom přesvědčil už v minulých letech, jím pořádaný turnaj o Pohár města Trutnova, letos nazvaný Mekr´s Cup, má před sebou už 13. ročník a v tomto roce přitáhl jednu z nejlepších konkurencí ve své historii.

Jeden tým je loňským vítězem FIBA Eurocupu, tři včetně českého USK Praha jsou ve svých zemích šampiony a celkem pět družstev si zahraje v novém ročníku Euroligy, nejprestižnější evropské klubové soutěži.

"Náš turnaj má v Evropě zvuk a družstva se k nám ráda vracejí," pochvaluje si Braun.

Turnaj v Hradci

účastníci

Skupina A: VŠ Praha, Piešťany (SR), Rybnik (Polsko)

Skupina B: Sokol Hradec Králové, Valosun Brno, Strakonice

Zatímco v Trutnově nad dvěma českými účastníky (USK a domácí Kara) převažuje silná zahraniční konkurence, v Hradci spíše půjde o konfrontaci týmů z české nejvyšší soutěže.

Zahraniční konkurenci tam vytvoří slovenské Piešťanské Čajky a polský Rybnik.

"Čtyři týmy z domácí nejvyšší soutěže a dvě ze zahraničí, které tam také hrají první ligu, jsou dobrou pozvánkou nejen na turnaj, ale i na blížící se ligu," uvedl manažer hradeckého klubu Miroslav Volejník.

Podle něj bude ke kvalitě turnaje přispívat právě to, že se sezona rychle blíží. "V případě Strakonic třeba také to, že jsme je nyní v Karlových Varech vysoko porazili," řekl manažer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž