Trutnovské basketbalistky Ambrosia Andersonová (vlevo) a Milena Steffanová v

Trutnovské basketbalistky Ambrosia Andersonová (vlevo) a Milena Steffanová v duelu s francouzským mistrem z Bourges. | foto: Vilém Fischl

Za dva turnaje odehrajeme skupinu Euroligy, těší prověrka Trutnovské

  • 0
Ať už blížící se basketbalová sezona dopadne jakkoliv, na jedno si hráčky Kary Trutnov určitě nebudou moci stěžovat. Přestože je v ní minou dvě nejprestižnější evropské soutěže a zahrají si "jen" Středoevropskou ligu, nedostatek kvalitní mezinárodní konkurence, která by je v jejich hře posunovala dopředu, jim nehrozí. Naopak, poslední týdny před začátkem ligy si jí užívají mírou vrchovatou.

"Za dva turnaje odehrajeme tolik zápasů s euroligovými týmy, jako bychom základní skupinu soutěže hráli," říká trenér Kary Martin Petrovický po víkendovém turnaji ve Francii a před startujícím kláním v Trutnově. "Hráčkám jsme umožnili evropskou konfrontaci i přesto, že nám finanční možnosti nedovolují Euroligy či Evropského poháru FIBA se zúčastnit."

 Ve Francii jste se dvěma francouzskými účastníky Euroligy prohráli. Výkony vás ale musely potěšit, navíc prohry byly velmi těsné.
Potěšily, i když samozřejmě bez chyb nebyly. Těší také to, že i když to byla příprava, tak jak Arras, tak Bourges nehrály ve slabých sestavách, spíše naopak, žádná z důležitých hráček jim nechyběla. Přesto bych naše výsledky nepřeceňoval, spíše bych to bral jako povzbuzení. I proto, že jsme v týmu měli pět nových hráček.

Nechyběly mezi nimi ani dvě nově angažované Američanky, když Andersonová za vámi přijela až přímo do Francie. Ona i již dříve angažovaná Greerová byly hodně vidět. Jak jste s nimi byl spokojen?
Když vám najednou odejdou takové opory, jakými jsou Mišurová a Šnajdrová, je těžké je nahradit. Ale obě Američanky ukázaly, že by to mohly dokázat. Hrály výborně, zapadly tam, kde to potřebujeme.

Proč jste se rozhodli právě pro ně?
Abych pravdu řekl, nejsem velkým příznivcem podobných řešení, ale na českém trhu na tyhle pozice hráčky nebyly. Američanky mají všechny předpoklady, aby se staly posilami, důležité nyní bude, jak se sžijí s prostředím. Nejen basketbalovým, ale také s tím trutnovským. Najednou tady budou samy, v městě, které neznají. A také se budou muset natrvalo začlenit do družstva.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž